diumenge, 9 d’agost del 2009

SANT ROC A PAÜLS DELS PORTS.

Us proposo una excursió inoblidable : visitar el bosc i la ermita de Sant Roc a la població de Paüls a a l'extrem nord -occidental del Baix Ebre, entre les estribacions dels Ports de Tortosa / Beseit, a la capçalera del barranc de les Fonts, afluent de l'Ebre. L’accés per carretera s’ha de fer des Xerta, això us donarà ocasió d’admirar l’assut d’on neixen els canals de la dreta i l’esquerra de l’Ebre.




El cap de municipi és el poble de Paüls, únic nucli de població agrupada. A part aquest, hi ha la Vall d'en Bages, caseria de masos disseminats.

Filòlegs documentats (Montoliu i Alcover-Moll) assenyalen que el topònim Paüls prové de la forma llatina paludes, que significa 'llacunes'

Les cases del poble són construïdes sobre un pendent molt fort, cosa que fa que sovint comuniquin amb carrers situats al nivell de dos pisos diferents, constituint un conjunt harmònic i fortíssimament inclinat. les cases, fetes amb maçoneria, tenen dues portes d'entrada, al carrer de baix i al de dalt, en diferents pisos; normalment, per la porta de dalt s'accedeix al primer o al segon pis, o llocs d'habitatge, mentre que als baixos hi ha la quadra per a l'animal (matxo o ruc); el pis superior és anomenat eixida i serveix per a guardar-hi la collita i com a corral del bestiar de consum domèstic (conills, pollastres).

Al capdamunt, coronant el turó, hi ha les restes de l'antic castell de Paüls (diversos panys de mur)



i l'antiga església parroquial de la Nativitat de Santa Maria, d'un gòtic primerenc, amb portal de punt d'ametlla adovellat i amb guardapols, i finestres de mig punt, i diversos additaments posteriors.





Als vessants s'esglaona la caseria, formant diversos carrers, estrets i costeruts. Alguns d'aquests són el carrer de Soldevila, de la Creu i de Sant Roc.

La festa major s'escau per Sant Roc. Cal fer esment aquí de l’anomenada Area Recreativa i, de l’Ermita i bosc de Sant Roc, a uns tres quilòmetres del poble.



Quan a l'ermita,



La construcció no té un estil determinat, sinó que representa una combinació d'ells. El portal és de mig punt, format per grans pedres.. A l'interior les parets de pedra vista amb dos grans arcs de semiojiva aguanten la teulada de l'edifici.Quan al parament és extremadament senzill : Un altar de pedra, Un cor, reconstruït recentment de fusta, i un retaule amb les talles dels sants que reben la devoció dels paülsencs i paülsenques; Sant Roc, Sant Sebastià i Sant Fabià.




Quan al bosc de Sant Roc; lloc de gran interès natural i paisatgístic, amb pins, carrasques, xiprers, àlbers, aurons…centenaris, d'extraordinàries dimensions, sense paral•lel al seus voltants, que regalen a l'indret una ombra envejable i una font amb setze sortidors, on la mà de l'home ha sabut conjugar una harmonia idíl•lica amb la natura.



Els treballs de pedra seca en la construcció de marges que formen uns petits carrers són una mostra privilegiada de l'arquitectura tradicional del nostre país. Dins uns espais familiars anomenats "corros", formats per una taula de pedra, envoltats per unes altres pedres més petites que fan de cadires. Aquests "corros" corresponen un a cada família del poble, que en gaudeix l'exclusivitat el dia 16 d'agost, festa de Sant Roc.


Poseu-vos les piles, i no deixeu passar l’estiu del 2.009, sense fer aquesta sortida.


© Antonio Mora Vergés