dissabte, 22 d’agost del 2009

Amb el Corb a la mà.


Anàvem el primer dia d’agost al Monestir de Bellpuig de les Avellanes, ens esperava el Josep Sansalvador i Castellet, per ensenyar-nos de dalt a baix les instal•lacions de l’Arxiu Gavin, situades a l’antic recinte de la fusteria.

Ens explicava – amb absoluta confiança, coneixedor com és de la nostra proverbial reserva - que en els propers dies sortiria publicada la troballa d’una església situada dintre del recinte del Castell de Txelis (de Gelis o de Monteró). Situada dalt d’un turó , en un indret de difícil accés , al poble de Sant Llorenç de Montgai, actualment del municipi de Camarasa a la comarca de la Noguera.

El “ modus operandi “ va ser l’habitual ; després de netejar l’indret de la vegetació es va poder constatar que es tracta d’un edifici de reduïdes dimensions, del qual només queda un mur d’un metre d’alçada per 3 metres de llargada. De la resta de l’església se’n pot distingir la planta de la nau amb la curvatura de l’absis orientada a llevant, tal i com es feia en les esglésies romàniques. Tot sembla indicar que es va aprofitar el recinte defensiu del Castell de Txelis per ubicar-hi la seva església, tal i com succeeix en el veí Castell de Llorenç, així com en altres castells de l’època. Probablement l’església va ser construïda al segle XI, ja que el castell data d’aquesta època.

Li explicàvem al nostre torn, que també dins d’aquest agost, valldelcorb.info començarà a fer-se present a Internet, amb la voluntat de fer conèixer aquest bell – i desconegut per molts- indret de la comarca de l’Urgell.

La col•laboració de l’Arxiu Gavin es plasmarà en la tramesa de les imatges de tots els monestirs, esglésies, ermites, capelles i oratoris, de la Vall del Corb.

Avui justament, 21 d’agost, m’arribaven les primeres tres imatges ;



Església de Sant Jaume de Nalec, 1.978. Arxiu Gavin



Església de Sant Miquel de Ciutadilla .1.977. Arxiu Gavin



Església de Santa Maria de Guimerà, 1920 . C.E.C


A partir d’Octubre – l’arxiu té altres treballs programats - començarà a fer-se la tramesa de la resta – cal escanejar les imatges, per enviar-les telemàticament –.


Començàvem Josep, amb el Corb a la mà, i ens agrada deixar-ne pública constància, agraïm la col•laboració de l.’Arxiu Gavin amb la mà al Corb.
© Antonio Mora Vergés