divendres, 28 d’agost del 2009

El llenguatge dels rellotges de sol.

L'home primitiu degué apreciar ben aviat la primera mesura que hom pot prendre del Sol; la diferència entre el dia i la nit. Un cop assumit aquest fet, inquiet com era, d'altres observacions el degueren encaparrar i potser es va fixar en l'ombra que el sol projectava de qualsevol objecte. Superada la primera sorpresa davant el nou descobriment, de segur que també aprecià com aquesta ombra s'escurçava al llarg del dia fins un punt on tornava a allargar-se. Això li degué donar la primera noció de migdia que potser utilitzà per saber si li convenia o no seguir perseguint aquell cèrvol esmunyedís abans no es fes fosc.

Poc temps després de constatar que el recorregut diari del Sol per l'esfera celeste podia aprofitar-li per a dividir el dia en fragments horaris, l'home construí el primer rellotge de Sol, segurament damunt d'una superfície horitzontal sobre la qual es desplaçava l'ombra d'un objecte vertical, el gnòmon.

Els més antics rellotges de sol verticals, els que s’emplacen en un mur; s’han trobat a l`antic Egipte , i la tradició ha perdurat fins als nostres dies. Qui no n’ha vista més d’un ?

A mi sense cap coneixement de gnomònica, sempre m’han cridat l’atenció els missatges – sempre catòlics – que els rellotges exposen a la nostra reflexió







St. Pere de Bertí








El moli del Menut. Talamanca







St. Pere de Reixac






La Busqueta. Sant Llorenç de Savall







El Pilar. Sant Feliu Sasserra





St. Llorenç d’Hortons. Alt Penedès

Si no teniu cap hobby, aquí us en proposo un : recollir les imatges i missatges que els rellotges de sol – n’hi ha molts, només cal aixecar el cap – ens deixen cada dia.

© Antonio Mora Vergés

1 comentari:

conxita ha dit...

Hola, amics! Estic totalment d'acord amb l'Antonio Mora. Recollir les imatges i missatges dels rellotges de sol de les nostres terres és un hobby que s'encomana i que et permet conèixer el nostre país, les nostres masies, els nostres costums...
Visiteu www.gnomonica.cat i veureu moltes fotografies de rellotges de sol dels Països Catalans. Vosaltres hi podeu fer les vostres pròpies aportacions i les veureu penjades en aquest web, engrandint així l'inventari, que és de tots i per a tots.