divendres, 14 d’agost del 2009

Sant Amanç de Viladés. Rajadell

La caseria de Sant Amanç, dita també de Sant Amanç de Viladés, és situada aigües amunt a la dreta de la riera de Rajadell i a ponent del cap de municipi. És remarcable l'església sufragània de Sant Amanç, de la qual resta l'absis del temple romànic, del segle XII.




L'església es troba documentada el 1027. El 1685 surt com a sufragània de la de Sant Iscle de Rajadell. Al segle XVII fou construït un nou temple i l'edifici quedà sense culte..Adossada a una de més moderna, de la qual serveix, en un tros, de sagristia. Conserva un absis romànic del segle XII, amb finestra monolítica, dues grans obertures, una amb la funció de porta i l'altra de finestra. La porta, tapiada, era a migdia. Tot i que aquesta construcció es manté encara dreta, és utilitzada com a magatzem


Més enllà del sentit etimològic : amant, amorós. I que sens dubte ve de la llengua llatina, no sabem gaires coses de Sant Amanç quina devoció s’estengué per tota Catalunya.


M’explicaven a Viladés que havien posat un cartell a la sortida de la C.25 que deia “ Església Romànica de Sant Amanç “, això comportava un cert tràfec de persones, que sortien sempre decebudes en constatar que no hi havia – ni aleshores, ni ara – cap infraestructura de recolzament; no ja un local sinó tant sols, un plafó amb dades històriques,.... finalment a precs del masover el cartell de l’autopista es va eliminar, Certament era més fàcil , i més senzill que dotar a lloc d’un “hardware “ mínim.


Comprovava que l’absis encara aguanta,i també que gràcies als esforços del masover, l’antiga parròquia encara manté un culte regular. Reconèixer i afegir aquí l’abnegació callada de tants i tants preveres anònims, que malgrat les evidents limitacions i mancances- de tot ordre - mantenen “viu” el nostre patrimoni històric i cultural.




El cementiri annex és una mostra palpable de la forta vinculació entre els catalans i la seva terra.
Sou pregats de fer-me arribar [ si les trobeu ] dades biogràfiques d’aquest [amant, amorós. ] servent de Déu.


Per endavant gràcies.

© Antonio Mora Vergés