dijous, 10 de setembre del 2009

El Panteó dels Vilarrúbia de Torrellebreta. Sant Miquel de Balenyà

Tornàvem de Taradell, havíem fet un segon intent per visitar Mont-rodón – sense èxit, val a dir-ho - , i prop de la cruïlla amb la carretera de Tona, a l’esquerra en el sentir de la marxa veiem un cementiri, i dins – tot i tractar-se d’una construcció recent – un panteó de pedra que semblava talment un edifici romànic.






Ens aturaríem a recollir-ne imatges, i aniríem fins al nucli de Sant Miquel de Balenyà per a cercar informació.

La Parròquia de Sant Miquel és molt recent, de l’1954 .




El barri de l'estació de Balenyà, és un nucli de formació moderna, amb un constant augment de població; els termes de Malla, Tona i Balenyà , coincidien a les proximitats del nucli de població. Els veïns de Sant Miquel dels Sants de Balenyà, volien segregar-se de Seva i formar un nou municipi ; els desitjos –legítims- dels veïns, topaven amb la concepció centralista de l’estat espanyol i el 13 de desembre de 1993 el BOE publicava un decret que agregava tot el nucli de Balenyà, que passava a anomenar-se Sant Miquel de Balenyà, al municipi de Seva. Formen també part de la seva parròquia, de més d’un miler d'habitants, masos dels municipis de Seva, Balenyà, el Brull, Malla i Taradell.

M’explicaven que les terres de l’actual cementiri pertanyen als Vilarrúbia de Torrellebreta, del lloc trobem la següent informació :




Masia del municipi de Malla (Osona), situada a l'antiga quadra de Miramberc (dita també quadra de Torrellebreta). És esmentada ja el 976 amb el nom de Torre de Probes, quan aquest topònim curiós algú el fa evolucionar des de “Turre laberta” fins a “Turris liberta”, és a dir, torre lliure; segons aquesta tesi en algun moment de la seva història Torrellebreta va ser un mas d’homes lliures ;el remences que van aconseguir desfer els lligams amb els senyors feudals.

Posteriorment (s. XVI) va passar a ser domini reial, i fins el 1770 de les Quadres Unides d'Osona.

Ha estat sempre una masia important i modernament s'ha convertit en un veritable museu d'entomologia i folklore gràcies a les col•leccions d'insectes (especialment papallones) i altres curiositats del país que hi han reunit els germans Josep M.; Joaquim; Lluís ; Antoni i Conrad Vilarrúbia.

Els Vilarrúbia cedirien els terrenys al municipi per a fer el cementiri, i obtindrien la llicencia per a construir el panteó.

Aquest agregat – a contracor – de Seva, mereix una visita.

© Antonio Mora Vergés

2 comentaris:

Esther i Toni ha dit...

Un lloc molt interesant.Gracies.

Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan de Barcelona ha dit...

Ens agradaria visitar la Torre Llebreta ja fa temps i no hem trobat més informació q la seva. Seria tan amable d'informar-nos com hem de fer per poder saber els dies i hores de visita.
Moltíssimes gràcies.
marta abello