dijous, 15 d’abril del 2010

50 ANIVERSARI DE LA LLEVA DEL 57


El 25 d’abril es tornaran a trobar, en aquesta ocasió a Casserres ,i ja serà la vegada 34, els soldats de la lleva del 57 que varen servir a la ciutat d’Olot i a l’anomena’t camp de Triall.

Hem feia d’aquell període, una breu síntesi el Gabriel Escursell i i Bartalot;

La lleva del 57 arribava amb el carrilet a la Capital de la Garrotxa quan les primeres ombres del crepuscle començaven a ensenyorir-se del paisatge. Feia un fred intens.

Només una part romandrien a la caserna d’Olot, la resta anirien a Triall, on la suma d’un equip escàs, la alimentació insuficient, el fred extrem que suportaven únicament sota unes fràgil tendes de campanya, va donar com trist resultat, un gran nombre de soldats malats i fins dissortadament alguna mort a conseqüència de la meningitis.

Superat el període d’instrucció que varen fer a Calonge, els soldats del Regiment d’Enginyers Sapadors Fortaleza número 1 amb seu a Olot, es desplegarien per mantenir els accessos i fortificacions a tota la línea de frontera en el tram que va des de la Jonquera fins Andorra. A banda d’Olot hi havia destacaments més o menys nombrosos a ; Figueres, Requesens, Vilajuïga, la Seu d’Urgell, Ripoll, ......

Al Francesc Figueras que va esmerçar en aquesta tasca temps i esforços, es deu principalment la iniciativa d‘aquest retrobament.

Des del record entranyable dels qui formen ja a les files del Cos d’Enginyers Celestials; abans de començar el dinar al restaurant Espai Sant Pau, tothom que vingui sentirà un cop més l’emoció de sentir-se part dels qui al crit de , Lleva del 57, contestaven , presentes !