dimecres, 12 d’octubre del 2011

NOSTRA SENYORA DE LURDA DE LA NOU DE BERGUEDÀ

Aquesta vegada la Rosa Planell Grau i el Miquel Pujol Mur ens vam aproximar a la Nou de Berguedà per visitar el santuari de Nostra Senyora de Lurda (Lurdes) Com sempre fem primer la feina de caire fotogràfic per desprès cercar la informació pertinent.

Prop del poble de la Nou, vers migdia, s'alça el santuari de Lurda de la Nou, erigit per iniciativa d'un sacerdot del Molí de la Nou —mossèn Antoni Comellas— en 1880-85, sobre una petita capella que havia fundat el 1878 amb una imatge procedent de Pau.




És un edifici neoclassicitzant, sobre un penyal destacat, d'una certa grandiositat; a continuació de la nau central hi ha la sagristia, en forma de llanterna, coberta per una petita cúpula. Té també capelles laterals.



En pocs anys i pagat integrament pels devots es construïren l’altar major i els vuit laterals d’estil neogòtic. Dos d’ells van ser destruïts durant la Guerra Civil.



A destacar la imatge de la Verge rere l’altar en la reproducció de la cova per l’adoració dels creients.

Sota el penyal hi ha unes escales de pedra que ens porten a una cova i a les fonts amb piscines, tot el conjunt fet a imitació del santuari de Lorda de Bigorra. Damunt la font hi ha la imatge de la Verge de Lurda.

Al costat del temple i comunicada per un pont cobert hi ha la casa del capellà custodi, amb cel•les al pis superior, i a continuació una casa de colònies.

L'11 de febrer se celebra la festivitat de la Mare de Déu de Lurda i el darrer diumenge de juliol es fa l'aplec de malalts.



L’edifici és impactant i de gran bellesa. Sorprèn trobar aquesta edificació en un lloc on prima la naturalesa però és encantador. La seva ubicació i l’entorn de la plaça davant amb arbres i plantes són com un recés de pau. Que per desgràcia manca molt en aquest món i en aquest moment.