divendres, 14 d’octubre del 2011

SANTA SUSANNA DE L’ABELLAR JUSSÀ. CORNET. BAGES

Costa de veure ja que esta situada – sin vens des de Santa Maria de Cornet - al marge dret del camí , que davalla força un cop superada la masia de l’Abellar Jussà.




La informació del lloc ens diu que és del segle XII, [apareix documentada l’any 1239, en un llegat de quatre sous als altars de Santa Susanna i Santa Fe], l’edifici era inicialment d’una sola nau, coberta amb una volta lleugerament apuntada , acabada al cantó de llevant amb un absis semicircular, cobert amb una volta de quart d’esfera .




Al centre d’aquest absis hi ha una finestra molt bonica, feta amb dos arcs de mig punt en degradació, en el segon dels quals i al dessota hi giravolta una petita arquivolta, que ha estat treballada imitant una corda.




La porta està situada al capdavall del mur de migjorn i és coronada amb un arc de mig punt fet amb dovelles. Davant el portal hi ha uns graons semicirculars.







Al segle XVIII , segurament a l’any 1768 – amb els diners d’Amèrica – s’afegeixen a manera de creuer, dues capelles semicirculars.




Al mur de ponent hi ha un campanar d’espadanya d’una obertura, refet modernament.

Llegim en relació al parament que hi ha dins l’ermita – a la que no podem accedir -, que :
L’any 1706 l’escultor Francesc Morató , de Vic, va fer la imatge barroca de la santa, que sortosament és la mateixa que s’hi venera actualment.

El 1799 es consumà la transformació, afegint un retaule d’estil entre barroc i neoclàssic obra de l’escultor manresà Pere Sunyer.

No trobava els Goigs de Santa Susanna d’aquesta esglesiola i us deixo un enllaç als de la Parròquia homònima de Riner, a la veïna comarca del Solsonès.
http://goigsdelignasi.jimdo.com/el-solson%C3%A9s/santa-susanna-riner/

sou pregats – si n’existeixen uns de propis de Santa Susanna de l’Abellar Jussà – de fer-nos-els arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

us recomano molt fer un tomb pel que fou terme de Cornet.

1 comentari:

Josep Maria Viñolas Esteva ha dit...

Goigs:
https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/01/goigs-santa-susanna-labellar-de-baix.html