dimecres, 3 d’octubre del 2012

CASA FORESTAL DE CASTELLFOLLIT AL BOSC DE POBLET AL TERME DE VIMBODI A LA COMARCA DE LA CONCA DE BARBERÀ

Quan ens aturàvem – desprès de recórrer la pista que s’asfaltava per l’ICONA en el període 1971-1980, i que talment sembla que no s’hagi reparat d’aleshores ençà - davant la casa forestal de Castellfollit, construïda en l'indret anomenat les Fontades, l’Evarist Gómez Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, em sorprenia gratament la visió del magnífic edifici compost d'un cos central torriforme. En els seus dos costats s'hi troben adossats dos edificis amb teulada a doble vessant.


Tot l'edifici està construït amb pedra vista combinada amb maons vermells .

Les finestres són rectangulars i circulars en la part superior del cos central.

No hi ha dades respecte a la seva autoria, té alguna similitud amb la casa forestal de la Pena – com aquesta de Castellfollit al bosc de Poblet – aixecada per l’enginyer de monts Josep Reig i Palau ( Vilabertran 14-11-1863 + Barcelona 11-02-1917) que destacava també en el camp de l’arquitectura.

El lloc – que em recordava el bosc i l’àrea recreativa de Sant Roc al municipi de Paüls a la comarca dels Ports - va ser escollit com un lloc estratègic i per l’abundància d’aigua.

Coincidíem amb un grup de treballadors que feien tasques de neteja, i que prop ja de l’hora de dinar , s’acomiadaven i dalt dels seus vehicles marxàvem per la pista forestal que s’asfaltava al tercer terç del segle XX, per evitar que la vegetació s’omplís de pols, atesa la major afluència al indret que va propiciar la motorització massiva en els darrers anys del feixisme.

S’aixecaven aquestes cases forestals – a principis del passat segle - com a lloc on vivien els guardes forestals amb les seves famílies, aleshores es pensava en un control integral del bosc i les masses forestals, i no en un control puntual als estius – com es fa ara - per detectar possibles incendis.

L’any 1980, ja en el període la dita ‘ democraciola’, les competències en matèria forestal són transferides a la Generalitat de Catalunya.

Una explicació del topònim ‘follit’ el fa provenir del llatí FOLIETI,del fullatge”, fent referència a la roca basàltica o fullosa de les parets que delimiten el barranc de Castellfollit.

Sou pregats de fer les vostres aportacions i/o rectificacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com