dilluns, 22 d’octubre del 2012

CREU DE PEDRA D’ABRERA

Abrera tenia poc més de 750 veïns, quan el Josep Salvany Blanch, retratava la Creu de Pedra, que hom situa entre els segles XVI-XVII, i que dona actualment nom a la petita Plaça que hi ha al final del carrer Major. Us deixo l’enllaç perquè possiblement algú reconeixerà els personatges assentats a la base.


No tenia ocasió de repetir – com en altres ocasions la fotografia – quan venint de les mal dites ‘ Escoles Velles’, anava de camí als rentadors públics del carrer de la Font perquè l’any 1936 , al començament del genocidi contra Catalunya va ser trencada. Es va instal•lar novament desprès de la seva restauració; la descripció ens diu : Creu de pedra que s'alça sobre una base circular de pedra granítica amb tres graons. La columna, octogonal, aguanta una creu que té als extrems dels braços noves creus. En un costat té una imatge de Jesucrist crucificat i a l'altre una representació de la Mare de Déu. A sota, a mode de capitell, es troben les figures de Sant Antoni Abat, Sant Jordi i Sant Llorenç, així com un escut format per una flor de lis i dos ocells. A la base de la creu hi ha una inscripció que assenyala que va ser feta per en Roc Saller.


M’hi sobraven els fils que a Catalunya pengen sistemàticament davant de qualsevol ‘monument’, seguint fidelment les consignes de ‘dessolar la terra’ que contra nosaltres s’acordaven l’any 1714

De la seva història llegia : al capbreu de Santjoan i Amat de Palou, de l'any 1630, ja es fa esment a una creu de fusta que hi havia a Abrera, al camí ral de Montserrat, al punt on afrontava amb les terres el Camp de la Font o d'en Bassa. Aquest terreny es correspon al lloc on avui dia està el carrer de la Font, molt a prop de la creu de terme. Més tard, l'any 1890, Josep Reig i Vilardell descriu ja la creu de terme de pedra, la qual, afirma, fou traslladada des de prop de l'Hostal del Pi.

Recordo quan vaig començar a recollir imatges d’Abrera, el comentari ‘ que qualifico d’habitual’, aquí no hi ha res d’interessant !. Penso ben contràriament que com per arreu hi ha moltes coses a ‘viure’; cal únicament mirar-se les coses amb ‘ulls nets’.

Ah!, necessito dades del Nou Ajuntament, sou pregats de fer-les arribar a l’email coneixercatalunya@gmail.com

2 comentaris:

Galisteo ha dit...

Me parece genial este blog y me ha sorprendido gratamente su contenido ya que me interesa muchísimo la historia de nuestro pueblo.
He visto que se hace referencia a las casas de cal marti y cal xafre y me gustaría saber si ademas podrían indagar un poco sobre la casa del numero 31 de esta calle mayor, ya que es en la que habito y conozco poco su historia. Se que antaño fue una pescadería ya que yo la recuerdo de niño y que ademas era la casa del antiguo alcalde de Abrea. Actualmente esta restaurada y mantiene la ornamentación en su fachada. Tengo fotografías de la época que si fuera menester podría compartír con ustedes. Agradezco su atención y les felicito por este blog y animo a que sigan con el ya que es excelente.

Unknown ha dit...

Ostres m'agradaria tindre una foto de l'epoca. Gràcies.