dimarts, 23 d’octubre del 2012

SANT MACARI DE RUBIÓ, TAMBÉ DIT DE L’OEST.

Tornàvem a Rubió, ara la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, només les pedres continuen al seu lloc, el Restaurant el Castell no el regenta ja l’Antonio Grau.

En relació al topònim, en la documentació antiga Rubione (segle XI), hi ha consens en que deriva del llatí , però no en el seu significat que alguns fan venir de RUBEUS ʻroigʼ, altres de RUPINU/RUPES terreny rocós’, i fins de RUBUS esbarzer’.

Cercava la Capella coneguda com de Sant Macari, i m’havien donat com a referència una peculiar instal·lació anomenada ‘Ruta A l'Oest Bar i Botiga Western’ situat a la falda de la serra de Rubió, a la província de Barcelona on trobaràs un Bar / Restaurant de l'ambient Western / Biker.


L’esglesiola documentada l’any 1198, és d’origen romànic, l’edifici actual de planta rectangular té una sagristia afegida, està cobert amb teulada a dues vessants i disposa d’un campanar d'espadanya amb la seva campana – fet del tot insòlit - . Ha estat objecte de nombroses transformacions, la darrera – possiblement amb els diners d’Amèrica - a l'època barroca, a l’any 1758 s’hi afegia un petit cor ; això explica l’absència d'elements netament romànics, dels quals només en resta la porta.

L'any 1954 fou restaurada i al 1962 s'hi obriren finestretes a la paret de migdia.
A l'interior - on no podíem accedir - ens expliquen que la nau està coberta amb volta d'arcs torals senzills.

La Capella, situada al costat del cal Marià, ha estat coneguda com de Sant Macari, o Sant Tiberi del Pla, i a partir d’ara també com de l’Oest.


Agrairem saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com a quines advocacions concretes es dedicava l’església.


Ah!, us recomanem pujar fins al darrer turó de Rubió, des d’allà tindreu una magnifica – i poc coneguda – vista sobre la serralada Montserratina.