divendres, 5 d’octubre del 2012

ESGLÉSIA VELLA DE SANT JOAN DE VILATORRADA

Seguíem amb la dèria – que no té traces d’acabar-se – de ‘posar en valor’, indrets i edificis de la Comarca del Bages.

Encetàvem Sant Joan de Vilatorrada, amb aquesta crònica ; el topònim, que coincideix amb el nom d’un dels masos del terme situat en un punt elevat, deriva de les edificacions –torres – de guaita i bada, des de les que es controlava el Cardener.

La Vila i el seu terme 16,42 km² , tenen molts ‘monuments’ interessants, i començava per l’ESGLÉSIA VELLA DE SANT JOAN, que és avui seu de l’Escola de Música.


Les dades demogràfiques ens permetran entendre alhora que la necessitat, la oportunitat – en termes de conservació del patrimoni històric - del canvi de destinació, Sant Joan de Vilatorrada tenia 113 habitants l’any 1717, que augmentaran fins a 707 habitants en el cens de 1900; 2.632 l’any 1960, i 10.707 l’any 2011; això, millor que res, ens dona raó de la construcció d’un nou temple que s’inaugurarà l'any 1908, al pla i prop dels nous carrers acabats de construir.

L’església - avui Auditori - és originàriament un edifici preromànic, ampliada en època romànica, i novament a darreries del XIV o principis del XV es va fer una ampliació sense enderrocar però, les restes de les antigues (la romànica i el que devia quedar dempeus de la pre-romànica); es va aixecar una nova nau paral•lela a la romànica aprofitant les restes (mur nord) de la pre-romànica, amb les mateixes dimensions però , amb coberta apuntada i amb un desnivell que calia salvar amb uns esglaons. AL segle XVIII es va optar per unificar-les mitjançant una gran arcada que trenques el mur al seu cantó de ponent.



‘Eppur si muove’, i l'any 1984 l'església i l'edifici de l'antiga rectoria van ser adquirits per l'Ajuntament amb l'objectiu de crear un auditori i una escola de música. Això va fer evidenciar la necessitat d'adequar l'església a les noves demandes acústiques, duent a terme algunes reformes. La última modificació estructural va tenir lloc a mitjans dels anys 90 quan va aixecar-se el terra a fi de posar la calefacció.

Us deixo un enllaç al blog de l’Escola de Música de Sant de Vilatorrada : http://escolademusicadesantjoanv.blogspot.com.es/

I alguna referència dels mitjans d’informació :
http://www.regio7.cat/cultures/2011/12/22/lescola-musica-sant-joan-participa-gira-duna-cantata/182442.html
http://www.naciodigital.cat/manresainfo/noticia/28300/escola/musica/sant/joan/interpreta/rei/lleo
http://www.youtube.com/watch?v=CEcocq5s3XI
http://www.terrassadigital.cat/detall_arxiu/?id=10163

Deixo constància del tracte exquisit de que vaig ser objecte, i que vull agrair públicament.