dijous, 14 de maig del 2015

AJUNTAMENT I ESCOLES PÚBLIQUES DE MOIÀ. MOIANÈS.

Retratava l’edifici de l’ajuntament i les antigues escoles púbiques de Moià, el dia 15.04.2015, coincidint amb el reconeixement ‘ legal’ de la comarca del Moianès.


La descripció tècnica ens diu ; Gran casal de planta quadrada amb façana principal a ponent. Coberta a quatre vents. L'edifici està estructurat en tres nivells, mantenint simetria prespecte a l'eix marcat per la porta d'accés. Destaca la planta noble que presenta tres balcons amb balustrades emmarcats amb brancals i llindes de pedra amb motius geomètrics. El parament és de pedra, posteriorment emblanquinat. Al frontó triangular del balcó de la planta noble podem veure un escut nobiliari de la família Rocafort. A la clau de l'arc d'accés, anagrama amb les sigles de la mateixa família.

Edifici de finals del segle XIX, aixecat pel patrici Ramon de Rocafort i Casamitjana († Barcelona, 8 de maig de 1901).

Ens agradarà tenir noticia a l'email coneixercatalunya@gmail.com del mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici.

Fou ofert a la vila per l'hereu del sr. Torrents, D. Ignasi, comte de Jofré, l'any 1944.


M’explicava la Leonor Pladevall Moya, que ella havia anat a l’escola pública de les nenes [ actual seu de la policia ], i els nens tenien l’entrada per l’altre carrer. Van funcionar fins a darreries dels anys 70 del segle XX


Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ , en relació a l’autoria de l’edifici, em feia aquest comentari ‘Can Rocafort a Moià és del mestre d'obres Salvador Vigo, 1887’.