dimarts, 12 de maig del 2015

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE VILALLEONS. SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA. CATALUNYA

Havíem dinat esplèndidament al Restaurant Cal Teixidor de Vilalleons, i abans de continuar la nostra excursió, el Josep Olivé Escarré, i l’Antonio Mora Vergés, ens apropàvem a l’església parroquial advocada a Santa Maria, per retratar-la aprofitant la llum de la tarda.


La descripció tècnica ens diu que l’edifici està orientat de llevant a ponent, que és de planta de creu llatina amb l'absis semicircular. A l'últim tram de la nau s'eleva el campanar de torre, coberta a la planta amb volta quatripartita. La resta de la nau es cobreix amb volta de canó llevat de les capelles dels braços del creuer que també són quatripartites.

El portal duu la inscripció: "AVE MARIA PURISIMA SENS PECAT CONCEBUDA ANY 1849". No obstant, en la porta s'inscriu una altra data del 1858.


A l'absis hi ha tres finestres d'esqueixada i els peus conserven el portal de migdia, un d'adovellat a tramuntana i el principal que es troba a ponent és de forma rectangular emmarcat per formes sinuoses amb un òcul al damunt el qual és vorejat per unes dovelles amb formes vegetals estilitzades, procedents de l'antic portal romànic. L'exterior del temple és decorat amb arquets, lesenes i dents de serra llombardes. Es veu clarament el sobrealçat de la nau damunt d'aquestes decoracions i damunt l'absis s'hi aixeca la torre-comunidor. Les decoracions són fetes amb pedra roquera i els ràfec són lloses de pedra. L'estat de conservació es bo i resta restaurada.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmal.com