dilluns, 11 de maig del 2015

EDIFICI DE L’AJUNTAMENT I ESCOLES DE SANT FOST DE CAMPSENTELLES. VALLÈS ORIENTAL

Quan retratava l’edifici de l’Ajuntament i les antigues escolesde Sant Fost de Campsentelles pensava que en trobaria alguna dada; qui en fou l’arquitecte i/o mestre d’obres, qui era l’Alcalde,... , res de res, es fa aquí particularment certa la frase ‘a casa del ferrer, ganivet de fusta’


El cens sempre ens ho explica quasi tot, l’any 1930 – quan ja s’havia rebut la primera onada d’emigrants, la de l’Exposició de Barcelona – el nombre de veïns era de 1.305, que triplicaven quasi el 591de l’any 1900, es tancava l’any 2012 amb 8.441 veïns censats, és tasca difícil trobar un santfostenc de pares nascuts també a Sant Fost. Una dada d’interès, que s’ha de tenir molt en compte és que l’actual municipi de La Llagosta va pertànyer a Sant Fost fins l’any 1945.

Pel que fa al topònim Campsentelles, reproduïm perquè ens sembla molt interessant, una línia etimològica , defensada entre altres per Ángel María José Amor Ruibal (Barro, província de Pontevedra, 11 de març de 1869 - 4 de novembre de 1930)- en el seu cas per a Santiago de Compostela, relaciona el significat enterrar del verb "Componere" que amb el sufix "ela" ve a significar sepultura o cementiri.

Això reforça – si fos necessari – la tesis relativa a MARTORELLES , molt probablement d’origen paleocristià (martyretu-la>martorelias>martorelles) Martyretula – del llatí, petits cementiris.

Trobàvem a la pàgina web del Consistori, en relació a l’edifici de La Casa de la Vila o Ajuntament, que data del 1933, en que fou inaugurat pel Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya , Francesc Macià i Llussà (Vilanova i la Geltrú, 21 de setembre de 1859- Barcelona, 25 de desembre del 1933).

Sou pregats d’ajudar-nos en la tasca de recuperar la memòria històrica de Catalunya, a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Ah!, el Consistori es posava – sense data concreta d’acabament – el ‘deure’ d’endegar la creació d’un Catàleg del Patrimoni Històric i/o Artístic.

Mariano Romaní Rius ( Barcelona, 23.01.1900 + 23.12.1966 ) va ser l'arquitecte autor d'aquest edifici.
file:///C:/Users/Antonio/Downloads/279822-383451-1-SM.pdf

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com