diumenge, 17 de maig del 2015

EDIFICI DE L’ESCOLA PÚBLICA MONTNEGRE DE LA BATLLORIA. SANT CELONI. MONTSENY JUSSÀ. VALLÈS ORIENTAL. CATALUNYA

No trobava cap informació a la xarxa relativa a l’escola Montnegre de la Batlloria , que va ser fins al començament del segle XX , el cap efectiu del municipi de Montnegre.


Apareixen fins a 6 alcaldes a la pàgina :

http://www.alcaldesialcaldessesdelvallesoriental.net/

Cercant Montnegre com a Municipi.

CASAS I CATARINEU, JOSEP
CASAS I CULLELL, JOSEP
LÓPEZ I LACASTA, MANUEL
OLLER I DRAPER, JOAQUIM
SIBINA I BOSCH, JOAN
SIBINA I IGLESIAS, VICENÇ

Això em feia pensar que l’edifici escolar es devia aixecar en aquella època, i en passar a dependre de Sant Celoni, es perdia ‘la petita història’ d’aquest indret – com per arreu succeeix, com sap molt bé el MINISTERIO DE INCULTURA Y ODIO RACIAL, que sempre es troba darrera d’aquestes decisions, preses amb la boca plena, com mesures d’estalvi, racionalització i àdhuc modernitat, i son la quinta essència de la reacció i la intolerància - . Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de la data en que s’aixecava l’escola, i del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte.

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Demanava informació a l’ajuntament de Sant Celoni, i m’enviaven una carta en la que em deien ; ‘l’escola pública de la Batllòria ( antecedent de l’escola Montnegre actual , que inclou el vell edifici ) la va dissenyar l’arquitecte municipal Josep Domènech i Mansana (Barcelona, 15 d’abril de 1885 - ibídem, 7 d’octubre de 1973), i es va construir durant la ‘Guerra Civil’. Es va inaugurar cap a 1.938’

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com