dissabte, 2 de maig del 2015

MASVIDAL I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A L'ESPOSORI DE LA MAREDEDÉU. VILADRAU. OSONA. CATALUNYA

Retratava el magnífic casal de Masvidal a la intersecció de les carreteres que des de Seva comuniquen amb Viladrau.


La descripció ens diu ; masia de planta gairebé quadrada (17x18), coberta a tres vessants amb el carener principal perpendicular a la façana situada a migdia. Es troba adossada a la muntanya formant un talús amb pendent direcció S. Consta en la major part, de planta, dos pisos i golfes. Hi ha dos grans vessants en direcció E i O, el tercer és el cos de porxos adossat a migdia. En el sector de ponent hi ha annexada una capella semisubterrània sota uns jardins, i en el llevant, la caseta dels masovers. A la façana principal s’observa un ampli (4m. ample) cos de porxos adossat a l’antiga façana, amb sis arcs rebaixats per planta, dels quals els superiors són més petits, i sis òculs apaïsats a les golfes. La planta presenta dues finestres i dos portals d’arc apuntat, el central amb inscripció i data a la dovella central. A l’angle S-E hi ha un rellotge de sol esgrafiat. La façana E presenta dues finestres a la planta, tres finestres amb ampit motllurat, i un portal rectangular (entrada masovers); quatre portals (un amb balcó) i una finestra al segon pis; quatre finestretes i un portalet a les golfes. Per la façana O s’accedeix directament al segon mitjançant un terraplè que conté, adossat a la casa, la capella subterrània amb portalet adovellat d accés. Aquesta façana presenta dues finestres al primer pis, cinq finestres i un portalet al segon, i quatre finestres a les golfes. A tocar de l’angle S-O de la casa, hi ha adossat al llarg de tota la façana un cos de 2x3m, que sembla ser els sanitaris construïts posteriorment. En el sector NO sobre el segon pis, hi ha una espadanya amb campanetes i llinda datada.


No trobava cap referència a l’advocació de la capella de la casa, ho demanaré al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), i des d’aquí també a la propietat.

https://parroquiadeviladrau.wordpress.com/historia/

Des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), em feien arribar un parell d’imatges de la capella de les Esposalles de la Marededéu, del Masvidal, a Viladrau, comarca d’Osona.


Exterior 30-X-1968


Interior 22-I-1983

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Que  la Marededéu i   Sant Antoni de la  Sitja,  elevi a l’Altíssim la pregaria dels  , amazics, illencs,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits ,  sahrauís ... , pescadors , pagesos, ramaders ,..    i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país.


1 comentari:

Josep Maria Viñolas Esteva ha dit...

Goigs d'aquesta capella:
https://algunsgoigs.blogspot.com/2021/06/goigs-lesposori-de-la-mare-de-deu-mas.html