diumenge, 3 de maig del 2015

LA FONT DE SANT JOSEP DEL BALNEARI DE LA FONT PICANT DE SANT HILARI SACALM. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

Retratava al Josep Olivé Escarré a la font homònima del que fou Gran Balneari de la Font Picant de Sant Hilari Sacalm a la comarca de la Selva.


De totes les fonts del balneari, va ser la primera de la que se’n va conèixer l’existència. El Dr. Josep Gravalosa, Nascut a Vilanova de Sau durant la primera meitat del segle XVIII, metge del poble, la va donar a conèixer l’any 1779.

La construcció actual de la font és de l’any 1927 i la va fer l’ arquitecte Josep Maria Pericas i Morros (Vic, Província de Barcelona, 27 d'agost de 1881 - Barcelona, 1 d'abril de 1966)

S’hi pot accedir per unes escales que trobem just entrar a la propietat si venim de la carretera o bé per un caminet que voreja la casa dels masovers.


A sobre la font hi podem llegir “Benedicte fontes Domini”, és a dir, beneïu les aigües del Senyor. També hi podem veure unes petites cavitats amb uns números gravats que corresponen als números de les habitacions de l’Hotel(cada hoste podia deixar-hi el seu got).

Quan hi havia molta afluència de gent al balneari, a la font hi havia un home que s’encarregava de timbrar el tiquets de cada client i d’aquesta manera es controlava que cada pacient prengués la dosi d’aigua que li havia prescrit el metge.

Abans d’aquesta construcció de pedra n’hi havia hagut una altra, era de fusta i es va cobrir amb una marquesina de ferro per tal de que els clients s’hi poguessin aixoplugar a sota si plovia, però un fort aiguat l’any 1926 es va endur la construcció riera avall.


Podeu veure aquí l’anàlisi de les aigües, i les seves aplicacions mèdiques.

Us deixo un enllaços molt interessants :

http://www3.udg.edu/acces/Premis_Recerca/premis2004/treballs_recerca/comarcal/Meritxell_Bosch%20.pdf

https://www.facebook.com/fontpicant.balneari?fref=ts

http://www.santhilari.cat/files/pdf/concursos/moragues/elbalnearidelafontpicant.pdf

http://www.cedinsa.net/ca/etapa.php?idEtapa=114&idRuta=24

l’August Font i Carreras (Barcelona, 2 de juny de 1846 -Barcelona, 6 de març de 1924), va ser l’autor de l’edifici de l’Hotel Balneari que no podíem visitar en aquesta ocasió, eren més de 18:00 hores, i ens calia tornar fins a Castellar del Vallès.


L’espai necessita i demana fer-hi una visita ‘tranqui-la’ , que esperem tenir en un futur proper ocasió de fer.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com