diumenge, 22 de desembre del 2019

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE LA MARE DE DÉU DE LA CANDELERA. ENVINY. SORT. PALLARS SOBIRÀ

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar una fotografia de Santa Maria de la Purificació / Mare de Déu de la Candelera, al nucli d’Enviny , municipi independent fins a l’any 1976, i desprès d’aquesta data va ser ‘fagocitat’ per Sort.


Patrimoni Gencat ens diu : Església de planta rectangular amb absis semicircular al nord-est que mesura, per dins, 4,20m. de diàmetre. Exteriorment no presenta cap decoració. La base de l'absis, situada al costat mateix del petit torrent que separa l'església del recinte del cementiri, es troba a un nivell considerablement més baix que el del paviment de l'església.

Les dimensions de la nau són de 9,30 metres de llargada per 4,20 metres d'ample. Està dividida en tres trams, cadascun dels quals està cobert amb volta d'aresta. Als dos primers s'obren, als costats, dues capelles. Les dues més allunyades de l'absis són amb volta de canó i arc de mig punt, i tenen una amplada de 3,20 m. De les dues més properes a la capçalera, la de la dreta és de volta de canó i arc de mig punt lleugerament apuntat i té una amplada de 2,70 m.; la capella de l'esquerra, d'iguals dimensions, presenta arc i volta apuntats.

El darrer tram de la nau, el més proper a la porta, que no té capelles laterals, té, en canvi, aquests espais ocupats: a la dreta per la pica baptismal i una escala de cargol que dóna accés al campanar i al cor.

El campanar és de secció quadrada i està coronat per una coberta poligonal de llicorella. A la façana sud-oest s'obren una porta amb arc de mig punt i una petita rosassa.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=25633

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=20886

https://ca.wikipedia.org/wiki/Mare_de_D%C3%A9u_de_la_Candelera_d%27Enviny

Intueixo que hi ha un garbuix , barreja confusa, embolic d’imatges amb les esglésies d’Olp i d’Enviny.

Agrairé la tramesa de fotografies d’una i altra a l’email coneixercatalunya@gmail.com