dissabte, 7 de desembre del 2019

LA SAULEDA - ANTIGA FÀBRICA BORRÀS – SANTA MARIA D’OLO. EL MOIANÈS

Anàvem el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, que exercia en aquesta casino, com a xofer i sherpa – de la tasca de xofer se’n ocupa en una sortida el Pere Albert Carreño, i en l’altra l’Antonio Mora Vergés, esperem que ben aviat, també el Pere Albert Carreño, faci el doblet com a sherpa - , desprès de dinar a l’Hostal de Santa Maria d’Oló, visitàvem i retratàvem l’església ‘nova ‘ de Santa Maria Assumpta, i l’antiga a la podíem accedir per gentilesa d’uns dels veïns que preparen el pessebre, abans de continuar fent via cap a Sant Joan d’Oló, ens aturàvem a retratar la façana de la fàbrica coneguda ara com LA SAULEDA, de la que en fou autor, l ’arquitecte Ignasi Mas i Morell (Barcelona, 1881-1953), i que el promotor fou Joaquim Borràs i Ferrer ( Manresa, dilluns, abril 24, 1865 + Manresa, dijous, octubre 10, 1963)
http://diputatsmancomunitat.cat/mancomunitat/content/borr%C3%A0s-i-ferrer-joaquim
http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2014/03/la-fabrica-modernista-de-santa-maria.html


Patrimoni Gencat ens diu; conjunt fabril que imita l'estructura de colònia closa. Una mica separades de la fàbrica, hom troba les vivendes dels treballadors (blocs de pisos) i la reixa que tanca el conjunt. De tota l'estructura industrial, formada per diverses naus construïdes en diferents èpoques, destaquen les dues construccions dels extrems. Ambdues són de planta rectangular amb coberta a doble vessant i amb el carener perpendicular a la façana. L'edifici de la banda nord, destinat a despatxos i magatzem, té uns interessants espais oberts amb decoracions de maó.

El de la banda sud, vivenda de l'amo, destaca pel mateix tipus d'obertures amb predomini de balcons i per unes rajoles que representen la Verge de Montserrat amb un fanalet al seu damunt amb treball de ferro forjat. Ambdues construccions aconsegueixen un gran efecte ornamental combinant el vermell del totxo amb el blau de la ceràmica i el dels cabirons de fusta.

Poseu Santa Maria d’Oló i el Moianès a la vostra agenda.