dilluns, 9 de desembre del 2019

SANT FELIUET DE TERRASSOLA. SANTA MARIA D’OLÓ. EL MOIANÈS ROMÀNIC

Anàvem el dimecres 27.11.2019, el Pere Albert Carreño, el Juan Navazo Montero i l’Antonio Mora Vergés, per les terres del Moianès; fent via en direcció a Santa Maria d’Oló, m’havia aturat al voral per atendre una trucada telefònica – que esperava des de feia tempsen la que em feien saber que volien solucionar per la via amistosa, un conflicte de propietats, confio que així sigui, els escrits per endegar els procediments legals, estan preparats. Els donaré una setmana més.

Continuava fins a Terrassola, “terrassa petita “ , clarament descriptiu, i sens dubte l’origen d’aquest singular topònim, dóna per a pensar, la concatenació de dos diminutius, Feliuet i Terraciola, tant lluny de les terres del Baix Ebre i/o el Montsià, on l’ús de diminutius, “xiquet”, “miqueta”,... és tant i tant freqüent, i quin origen possiblement l’hauríem de buscar en el període de dominació dels sarraïns, que acabaria formalment en aquelles terres al segle XII.

Joan Gorina i Sans, fou un dels mantenidors de l’església de Sant Feliuet de Terrassola, a ell se li deuen entre altres obres, les imatges de Sant Feliu, Sant Antoni del porquet, i Sant Isidre, dutes a terme per l’escultor Pere Punti; també es feren al seu càrrec les obres de decoració i endreçament de l’església, en la que es celebraria de manera magnificent la cerimònia de casament del darrer hereu de la nissaga dels Gorina.
La campana anomenada Joana, en honor i com a mostra d’agraïment a D. Joan Gorina i Sans, que l’havia donat a l’església, va fer saber la noticia d’aquest enllaç tant a les terres d’Oló, com a les de l’Estany, segons recullen les cròniques de l’època.

Sabadell i Terrassola, tenen en comú el seu patró Sant Feliu, i gràcies al mecenatge generós de Joan Gorina i Sans, podeu gaudir avui encara de la contemplació d’aquest singular monument, que senyoreja la Vall dels Reis.

Aquells que tingueu interès en conèixer aquesta església romànica, que hom troba al costat de la carretera C-59 en el seu recorregut entre l’Estany i Santa Maria d’Oló, podeu trucar al telèfon 93.744.90.63, i posar-vos d’acord amb el Joan Raurell i Ges.

Cloíem el relat en aquella ocasió. amb la tornada dels goigs de Sant Feliu que sembla plaïen molt a D. Joan Gorina i Sans :


Puix que sou de Terrassola
Patró i ens afavoriu
Deu-nos pau, salut i joia,
Gloriós màrtir Sant Feliu.



El fred, la intensa humitat, l’obsolescència programada,..., o qualsevol altra circumstància, provocaven que bona part de la feina fotogràfica duta a terme pel Pere Albert Carreño no es pugues recuperar. Us haureu de conformar amb la imatge ‘general’ de Sant Feliuet de Terrassola.


Per descomptat us esperonem a visitar Santa Maria d’Oló.