dijous, 26 de desembre del 2019

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE DE TENDRUI. TREMP. EL PALLARS JUSSÀ. LLEIDA

El Raul Pastó Ceballos em feia arribar fotografies de la església de Sant Esteve, al despoblat de Tendrui Vell, m’explica que té un accés difícil i sobretot mòlt perillós , està dalt d'un turó, i el perill d'esllavissades és del tot evident.


Únicament podia fer una fotografia del exterior, l’església està totalment rodejada d’esbarzers

La Maria Barbal i Farré (Tremp, 17 de setembre de 1949) escrivia “L’únic edifici complert que aguanta és la petita església de Sant Esteve, amb campanar sense campanes. Trobo la porta de bat a bat. Veig part de la decoració de l’absis, els altars laterals i la barana del cor.



Amb compte, encara es pot pujar al campanari. Si no hi ha fre a la destrucció li queda poc temps. Al 1978 la porta de església era tancada amb una corda. Al voltant, una zona estreta de terra humida amb to de brolla; presenta unes creus de metall que testimonien les dates de vida plena: 1940, 1946, 1948. El 1970 quedaven nou persones a Tendrui i consta el 1973 com a any d’abandó”.

http://patrimonioblidat.cat/index.php?option=com_patrimoni&view=detalle&id=100

https://www.ajuntamentdetremp.cat/ca/viure-a-tremp/nuclis-agregats/tendrui


Programarem la publicació per la diada de Sant Esteve, el protomàrtir que lliurava l’ànima al Senyor apedregat pels seus coetanis, Sant Esteve de Tendrui Vell, cau davant la indiferència de tothom.

El martiri de Sant Esteve el portava als altars, esperem que la destrucció de Sant Esteve de Tendrui Vell porti al infern a que tots els n’han permès la seva ruïna.