dimarts, 17 de desembre del 2019

IN MEMORIAN . LA CAPELLA DE SANT ROC A LA PLAÇA DEL BESTIAR/PLAÇA DE LA SÍNIA/PLAÇA JOSEP MALUQUER SALVADOR. GRANOLLERS. VALLÈS ORIENTAL

Aclaria que la fotografia de Lucien Roisin, es feia l’any 1915 , a la dita Plaça del Bestiar, amb gran quantitat de carros i tartanes portats al mercat setmanal.

http://arxiufotografic.granollers.cat/fotoweb/Grid.fwx?archiveId=5001&SF_LASTSEARCH=Capella+and+de+and+Sant+and+Roc&SF_FIELD1_GROUP=1&SF_GROUP1_BOOLEAN=and&SF_FIELD1_MATCHTYPE=all&SF_FIELD1=Capella+and+de+and+Sant+and+Roc&SF_SEARCHINRESULT=0&SF_FIELD3_MATCHTYPE=exact&SF_FIELD3_BOOLEAN=and&SF_FIELD3_GROUP=1&SF_FIELD3=&doSearch=Ok#Preview1

En primer terme, a la dreta, el Cafè d’en Sínia, que durant un temps va donar nom a aquesta part de la plaça.

El nom es deu a l’àlies del propietari del bar, Salvador Paituví. En el seu lloc, ara, hi ha l’oficina d’una caixa d'estalvis.

Al fons, sobre l’Oficina de Consumos de l’Ajuntament, la Capella de Sant Roc, al lloc on va ser traslladada quan es van enderrocar els portals medievals de la vila, l'any 1859.

Al davant, la Fonda Europa, un dels edificis més significatius de la carretera.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0039631.xml

La Plaça honora la memòria de Josep Maluquer i Salvador (Granollers, 1863 - Madrid, 1931) promotor de la protecció social dels treballadors, que l'any 1904 encapçalà el grup de promotors de la ponència que desembocà en avantprojecte i finalment en la llei que donà pas al naixement del Instituto Nacional de Previsión. Fou nomenat fill predilecte de Granollers el 14 d'octubre de 1915, i li dedicaren la Plaça l'any 1934.