dilluns, 23 de desembre del 2019

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. ESCOLA PÚBLICA ÀNGEL GUIMERÀ. BALAGUER. LA NOGUERA. LLEIDA

El Valentí Pons Toujouse, autor del bloc MODERNISME http://vptmod.blogspot.com/ em feia arribar una fotografia de l’escola Angel Guimera de Balaguer, abans Escoles Graduades de l'arquitecte Ignasi de Villalonga i Casañés (Lleida, 22 d'agost de 1887 - 1970), 1927*29


Reprodueixo de https://agora.xtec.cat/ceip-angel-guimera/lescola/historia/

L’any 1919 l’Ajuntament de Balaguer encarrega un projecte de construcció d’una escola pública.

El dia 5 d’abril de l’any 1927 – 8 anys desprès - es col·loca la primera pedra de l’escola Grupo Escolar Primo de Rivera – se li posava aquest nom, en honor del dictador Miguel Primo de Rivera, II marquès d'Estella i VII de Sobremonte (Jerez de la Frontera, Andalusia, 8 de gener de 1870 - París, 16 de març de 1930), en un acte multitudinari. Un any després es dóna per inaugurada l’escola.

En conflicte bèl·lic que s’iniciava amb la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÑIYIM i DEMOCRÀTIC de la II República, a la que TOTS havien jurat lleialtat.

L’escola es va convertir en hospital de ferits de guerra.

Posteriorment, una part de l’edifici va funcionar com a escola i l’altra era un quarter militar, com va ser mal costum de la dictadura per arreu.

El sistema polític de l’època - la dictadura – NO PERMETIA que els nens i nenes a l’hora del pati es poguessin barrejar, per impedir-ho, hi havia una ratlla al pati que el dividia, els càstigs per als/les que entraven al costat ‘equivocat’ eren ferotges.

Quan la dictadura permet als Estats Units l’obertura de bases militars, els ianquis – tot bondat - feien arribar a la dictadora per a la distribució a les escoles un complement alimentari: un got de llet en pols per a cada alumne a l’hora del pati i un tros de formatge a la tarda.Les històries de corrupció política en la gestió d’aquests aliments esgotarien les reserves d’arbres del planeta.

L’any 1989, s’acorda donar el nom de l’Àngel Guimerà, al Col·legi

N’havíem escrit l’any 2015 http://relatsencatala.cat/relat/escola-publica-angel-guimera-balaguer-la-noguera-lleida-catalunya/1053259

Demanaven aleshores i ara, l’ajuda dels ciutadans particulars, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ...., per recuperar la memòria històrica de TOTS ELS EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

Esperem rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com

1 comentari:

enric sc ha dit...

Aportacions, cap. Ignorància total. Admiració pel que has escrit, total. Gràcies. Enric SC.