dissabte, 8 d’agost del 2020

EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA, BANYERES. EL PENEDÈS JUSSÀ. TARRAGONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període de la II República Española s’obrien a Catalunya més de 1600 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

L’Angelina Llop Farré, publicava una fotografia de les escoles de Banyeres del Penedès, i en trobava aquesta descripció ; edifici aïllat, precedit per un petit jardí que consta de dues grans palmeres. És situat al centre del poble. Consta de dues plantes. Els baixos tenen una porta amb llinda i una finestra rectangular col•locada verticalment. La segona planta presenta, al mig, un balcó amb barana de ferro forjat, a cada costat del qual hi ha una petita finestra amb llinda. Al centre de la façana i damunt del balcó s'alça una estructura de caire triangular que conté el rellotge del poble, sobre el qual hi ha la campana.


L’edifici és anterior a l’any 1936. En ella s'impartien classes a tots els nens de la contornada (Sant Miquel i masies properes). En la seva edificació ajudaren:

Ramón María Morenés García-Alessón, 7. comte del Asalto (Tarragona, La Nou de Gaià, 14.09.1866 † Madrid, 16.07.1934)

Luis Morenés y Carvajal, 8. comte del Asalto (* Baneras, 10.09.1905 † Madrid, 09.11.1984 ) , pare de l'actual propietària (1983) de Cal Garriga. Posteriorment en desús

No trobava cap dada del seu autor, en demanaré informació a l’Ajuntament, i als banyerencs.

Sou pregats de fer les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La Conxita Ribosa, em deixava un comentari;

Hola Antonio, pel que sé, aquesta escola es va construir en terrenys de Cal Mata (pare de la Marta Mata Garriga) i el rellotge va ser un regal del Marquès de Sabartés i Conde del Asalto.

Pensem que es refereix a Ramon de Morenés i García-Alesson (la Nou de Gaià, Tarragonès, 14 de setembre de 1866 - Madrid, 16 de juliol de 1934) comte de l'Asalto (amb grandesa d'Espanya) i de la Peña del Moro, marquès de Grigny i baró de les Quatre Torres. No ha existit – fins al moment – el marquesat de Sabartés

A dalt hi vivia la mestra i a baix a feien les classes pels nens de Saifores i Sant Miquel i alguna masia del voltant.

Va tancar la seva activitat el 1976 per falta de alumnes.

Si algú pot donar-te més informació son la Rosa Maria Urpí Casals i el Juan Antonio Resina Navas, ambdós han fet molts estudis sobre Banyeres i han escrit algun llibre sobre els orígens de la població.

Feu-los arribar el nostre prec per completar les dades històriques creatives a aquesta escola a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Banyeres, el Penedès jussà, Tarragona, Catalunya us ho agrairan.