diumenge, 16 d’agost del 2020

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE LA ROQUETA. SANT MARTÍ DE TOUS. L’ANOIA

El Raul Pastó Ceballos , retratava l’Església de Santa Maria de la Roqueta, al terme de Sant Martí de Tous a la comarca de l’Anoia.


Llegia a patrimoni Gencat que a la fi del segle XII, Guerau Alemany V de Cervelló , la feia aixecar, fora del castell, com a parròquia dels seus vassalls; es conserva molt arruïnada des del segle XIX i en les imatges podeu apreciar que NO conserva el campanar (que si que podreu veure a la foto de Gavín, An, 269).

http://carmenchorda.blogspot.com/2017/06/genealogia-de-la-baronia-de-cervello.html


Santa Maria de la Roqueta es troba en un planell elevat i prop de les ruïnes del castell. La construcció és d'una nau gairebé quadrada i molt petita en relació a l'absis, coberta amb volta gòtica. L'absis principal exteriorment és poligonal, de nou cares i semicircular a l'interior. Aquest absis presenta un fris sostingut per mènsules llises i tres finestres de doble esqueixada. Comunica amb la nau per un arc presbiteral amb dobles columnes adossades amb capitells. Al costat de tramuntana s'obre una petita absidiola. A la façana de migdia hi ha una porta d'època més moderna i a sobre una pedra amb l'escut dels Cervelló. Conserva algunes pedres esculturades.

En alguna de les nostres visites documentaven el nucli medieval, amb l’església de Sant Martí i el Castell del que explicàvem la popular dita sobre la malgastadora senyora de Tous que recull mossèn Cinto Verdaguer en una poesia datada el 1897 ("Si jo hagués sabut que era menja tan bona / lo pa de mestall barrejat amb les nous, / ai! no envejaria del rei la corona / i seria encara senyora de Tous.") sembla que es refereix a Beatriu de Vilanova, vídua de Bernat de Tous, quan el 1423 el castell fou posat a pública subhasta a instàncies dels creditors i adquirit per Ponç de Perelló per 6 000 lliures.

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/04/tous-del-llati-tofus-bassa-o-toll-en-el.html

I algun element més que el cercador de Google, no em localitza,

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2010/06/capella-neogotica-de-la-sagrada-familia.html


https://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/09/escola-leucaria-sant-marti-de-tous.html


http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/09/esglesia-parroquial-de-sant-cristofol.html

Sortiu de casa, gaudiu de Catalunya, feu-ho seguint les mesures bàsiques, higiene de mans, distància de seguretat, mascareta, ..., dissortadament la Covid.19 no estarà controlada en les properes setmanes i mesos, i per als humans, dia passat, dia perdut, oi?.