divendres, 21 d’agost del 2020

EL MAS L'ALZINA I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL. BEUDA. LA GARROTXA. GIRONA

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar un enllaç al Mas l’Alzina al terme de Beuda a la comarca de la Garrotxa del que en diu Patrimoni Gencat; mas situat dalt d'un puig en els límits del municipi de Beuda amb el de Maià de Montcal.

És un edifici de planta rectangular, amb ampli teulat a dues aigües i els vessants vers a les façanes laterals. Presenta diferents moments constructius: el cos de l'edifici orientat cap a llevant és el més primitiu i disposa de senzilles finestres datades de finals d'època medieval. El costat de ponent, respon a una ampliació efectuada a finals del segle XVIII tal i com es va gravar en una llinda: "1792". Ca l'Alzina disposa de planta baixa i dos pisos superiors. En el primer hi destaca la porta principal d'entrada, descentrada de l'eix central; la resta d'obertures d'aquesta planta són molt menudes, segurament per la ventilació de quadres i corts. La planta principal té l'accés gràcies a una escala, amb revoltó, exterior. Les finestres d'aquest pis són quadrangulars. El segon pis o antigues golfes presenta obertures amb arcs rebaixats. El mas ha estat restaurat, ampliant-se algunes de les parts per tal d'adequar-lo a vivenda pels cap de setmana.

osacrest@xtec.cat

Al costat de ponent del mas es troba una capella dedicada a L’Arcangel Sant Miquel. És d'una sola nau, absis carrat i volta de canó feta de rajols; la porta d'ingrés està orientada a llevant i presenta la següent inscripció a la llinda:"ALS 22 FEBRER ........ ME FECI YHO". Està coronada per un senzill campanar d'espadanya, d'un sol ull i mancat de campana. Va ser realitzada amb pedra del país poc treballada, llevat dels carreus cantoners i els de la porta.


http://campaners.com/php/fotos_campanar.php?numer=9593&fbclid=IwAR3pRC7QGwrV0PlO8iakVeH0xrx1dD7UP46ZAiHIHmkxAm3kk9yO_MOQseQ

Malgrat les dades terrorífiques de la Covid,19 a Catalunya: està clar que la inacció del GOBIERNO DEL REINO DE ESPAÑA en els primers dies, setmanes i mesos, suposarà una tragèdia, seguint TOTES les instruccions, distancia de seguretat , mascareta, higiene de mans, colzes, ...., intenteu conèixer Catalunya ara que encara és possible.

Ens agradaria rebre imatges actuals del mas l’Alzina a l’email coneixercatalunya@gmail.com