dilluns, 15 de març del 2021

REFLEXIONS SOBRE EL PONT DE LA RECTORIA DE BEGUDÀ. SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA. GIRONA

 Les pedres no “son” ni romàniques, ni gòtiques, ni modernistes, ni,..., son pedres, i segons com les col·loquem ens donen una construcció d’estil romànic, gòtic, modernista,...,


Patrimoni Gencat diu en relació al qualificat com “antic pont de Begudà “; ignorem qualsevol dada referent a aquest pont situat a pocs metres de l'antiga rectoria del poble de Begudà.




 L’Olga Sacrest i Roca retratava el pont l’any 1986




Francesc Caula i Vegas (Osuna, 1887 - Barcelona, 1973) escrivia "Han dit alguns historiadors que els monjos de Sant Joan posseïren una conreria i casa de salut o convalescència a Begudà, referint-se a l'actual rectoria.


No hi ha res de tot això.


L'actual casa rectoral era, antigament, molt més petita i fou habitada per una família pagesa que la tenia en domini directe dels senyors del castell de Mont-rós.


La vídua d'un tal Pere Vilar la va vendre pel preu de 50 lliures a mossèn Pere Pontí, rector de Begudà, com a laica i privada persona, l'any 1573, qui la llegà en testament al seu nebot Anton Noguer Pontí, veí de Montagut. Aquest la va vendre pel preu de 42 lliures als pagesos de Begudà el 23 de Maig de 1610, els quals la volien per a rectoria, de la qual n'estaven marcats, ja que la doma -avui Ca l'Escolà- era per a ús exclusiu del domer”


L’actual edifici de planta rectangular, i teulat a dues aigües, situat en una pendent. Disposa de planta i dos pisos pel costat sud i planta i pis al costat est. La façana principal mira al sud i té dues grans arcades a la planta baixa, més una de cegada. A la façana oest, disposa d'una amplia eixida. Una de les pedres porta la data "1783".


Patrimoni Gencat ens diu ;

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10671

 

Antic pont medieval situat damunt dl riu Turonell, va ser bastit amb carreus ben tallats, per fer l'arcada, i amb pedra volcànica i petita, per construir la resta. Disposa d'una sola arcada de mig punt.

Ignorem qualsevol dada referent a aquest pont situat a pocs metres de l'antiga rectoria del poble de Begudà. Cap document ha aportat el nom d'un possible autor.


http://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3439/

Pont d’origen romànic emplaçat damunt del riu Toronell, afluent del Fluvià, que neix en el racó de Begudà, i que recull les aigües procedents de Sant Julià del Mont.


A prop de l’església de Santa Eulàlia hi ha un petit pont d’origen romànic, el pont de Cossei, emplaçat damunt del riu Turonell, afluent del Fluvià, que neix en el racó de Begudà i que recull les aigües procedents dels vessants de Sant Julià del Mont. El pont de Cossei destaca pel seu únic arc, típic del romànic.


Curiosament la Catalunya romànica no en diu un borrall del dit pont de Cossei, i s’esplaia parlant de l’església parroquial de Begudà, advocada a Santa Eulàlia.

        

 


L’Olga Sacrest i Roca retratava l’edifici de la rectoria l’any 1986   


 


https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0435101.xml


Us sembla versemblant que el pont s’aixequés a la mateixa època que l’actual edifici de la rectoria?.  


Quan al topònim el diccionari català valència balear ens diu ; BAGUDÀ (escrit també Begudà) d’etimologia  desconeguda. Tal vegada d'un cèlt. *Bacaudānus, derivat del cognom Bacauda. En un document de l'any 1117 ja surt la forma Bagudan (cfr. Francesc Montsalvatge i Fossas (Olot, 28 d'agost de 1853 - Girona, 30 de juny del 1917), Not. hist. xvi, 281).