dimarts, 28 de desembre del 2021

LA CAPELLA CASTELLERA DE LA MAREDEDÉU DE MONT-ROS, A L’ANTIC NUCLI DE.BEGUDA. HA ESTAT RETORNADA A L’AJUNTAMENT DE SANT JOAN LES FONTS. LA GARROTXA

 

Demanava informació a l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts de l’església que els retornava el bisbat de Girona, de la que no en fa esment la noticia “Ad pompam vel ostentationem  de la televisió de Catalunya :

https://www.ccma.cat/324/el-bisbat-de-girona-cedeix-tres-ermites-a-municipis-perque-no-les-podia-mantenir/noticia/3133367/


L’església de Girona començava a retornar al poble el que és del poble, i ho feia com pertoca, modificant la titularitat dominical dels edificis, amb l’única reserva de poder celebrar funcions litúrgiques, si algun dia, els fidels poden oblidar com se’ls va trair – per garantir-se una “nomina” de l’estat,  i els beneficis socials que això comporta -, no és cert allò “ de que més va tard que mai” com bé deia l’Ermessenda de Valrà, m’agrada però, que sigui l’església de Girona, l’església catalana per excel·lència , la primera en fer aquest reconeixement. Déu els ho tindrà present. 


Mons. FrancescPardo i Artigas( Torrelles de Foix , el Penedès sobirà,  26 de juny de 1946) és des del 16 de juliol de 2008, bisbe de Girona.


Em confirmaven que la “ generosa “ cessió patrimonial   es concreta en les ruïnes de la capella de la Mare de Déu de Montros, al cim del Mont-ros, a 632 metres d’altitud, al contrafort nord-occidental de la serra de Sant Julià del Mont, situades a l’extrem oriental del terme, dintre la parròquia de Begudà.

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10662




N’escriuen la Maria Lluïsa Ramos i Martínez i l’ Eva Bargalló i Chaves  a:

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0435001.xml


L’església de la Mare de Déu de Mont-ros es troba molt malmesa, fins al punt que la volta que cobreix l’edifici és esfondrada.


Com tantes esglésies de la comarca ha sofert algunes modificacions que n’han alterat la planta i l’aspecte originaris.


La planta primitiva correspon a una església d’una sola nau amb l’absis semicircular orientat a llevant. Posteriorment hi fou afegida la sagristia, que és adossada al mur de tramuntana i que comunica amb el temple mitjançant una porta que dóna a la nau, i el campanar d’espadanya, sobre el mur de ponent de l’edifici, que fou sobrealçat i modificat.

 

La porta d’accés a l’edifici és oberta al mur de ponent. És flanquejada a cada costat per una finestra que, segons Josep  Murlà i Giralt (Olot 1950) , són d’època posterior. La porta és d’arc de mig punt i adovellada. A més de les dues finestres esmentades, il·luminen el temple unes altres quatre obertures de doble esqueixada emplaçades a la façana de migdia, tres obertes a la nau i una a l’absis.

 

L’interior del temple és cobert amb volta de canó seguida a la nau i de mig cercle a l’absis. Aquest darrer és tapat per uns murs construïts posteriorment que transformen l’espai semicircular amb un altre de trapezoïdal.

 

A l’exterior, l’absis és sustentat per tres contraforts que impedeixen l’esfondrament d’aquest.

 

Davant mateix de la porta, segons es percep en un dibuix del final del segle XIX fet pel pintor Josep Berga i Boada  (Olot, 19 de març de 1872 — Sant Feliu de Guíxols, 16 de juliol de 1923), hi havia un porxo, del qual només resten actualment vestigis dels murs laterals.

 

L’aparell dels murs, que no presenta cap tipus d’ornamentació, és format per uns carreus de mida diversa, ordenats en filades. Si partim d’aquest factor, podem datar l’església al segle XII


Segons la llegenda, fou un bou del Mas Rovira de Cortals qui va trobar la primitiva imatge d'alabastre o fusta. La passada centúria, la imatge, era de terra cuita i va resultar molt malmesa en caure un llamp al temple l'any 1895.




 L'actual, és de finals del segle passat i va sortir del taller de l'escultor Moner d'Olot


Mossèn Josep Maria Viñolas Esteva, en publicava els Goigs :

 

https://algunsgoigs.blogspot.com/2020/05/goigs-la-mare-de-deu-de-mont-ros-beguda.html


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/09/capella-castellera-de-la-marededeu-de.html


Aneu a la Garrotxa