diumenge, 19 de desembre del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CIVIS, ADVOCADA A SANT ROMÀ. LES VALLS DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” – FINS QUAN SENYOR ?.- DELS PIRINEUS

 

 

El Jordi Vila Juncá, sherpa emèrit dels Pirineus,  que exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades,  i l’Antonio Mora Vergés establien una joint venture, el Jordi Vila Juncá aporta les imatges, i , l’Antonio Mora Vergés fa la recerca d’informació, i confegeix la publicació que es penjarà en un blog, i al ensems us esperonem a compartir-la  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,  en matèria de divulgació del Patrimoni històric, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de  nosaltres,  NI QUE SIGUI BÉ “, oi?

 

En aquesta ocasió publica una fotografia de l’esglesia parroquial de Civis, nucli de les Valls de Valira, advocada a Sant Romà, de la que en diuen a Patrimoni Gencat :

 



Edifici religiós d'una nau amb capella lateral. La nau és coberta a cel ras, mentre que la capella és coberta amb volta de canó. L'altar es troba emplaçat a ponent. La construcció és força rústega, feta amb pedres unides amb fang i disposades irregularment.

 

A la façana E, amb portal rectangular, es dreça el campanar, potser del segle XVII; és de torre quadrada amb tres pisos, dels quals el primer pis resta gairebé enterrat. El tercer pis té quatre finestres de mig punt.

 

L'església ha estat reconstruïda en època més recent, però encara conserva fragments d'un mur més antic, que es prolonga més enllà de la façana i també una capella quadrada amb finestra de biaix interior

        

 La retratava  A.Moras, l’Antonio Moras Navarro , q.e.p.d, del que ens agradaria ampliar les seves dades bografiques, l’any 1983       . Vista exterior de l'església.




Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació,   recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.