divendres, 17 de desembre del 2021

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE MAÇANET DE CABRENYS, ADVOCADA A SANT MARTÍ DE TOURS. L’EMPORDÀ SOBIRÀ.

 La Montserrat Anguila Presas, publica una fotografia de la façana de l’església parroquial de Maçanet de Cabrenys , a la comarca de l’Empordà sobirà, advocada a Sant Martí de Tous.Patrimoni Gencat en diu ;  Església situada al centre del poble, d'una nau amb absis semicircular, el qual presenta la característica articulació del seu mur amb decoració de dents de serra i un fris d'arcs cecs. Algunes de les mènsules dels arcs tenen motius en relleu. D'època romànica també resten tres finestres de doble esqueixada, alguna d'elles reformada. Hi ha dues portalades, una a ponent -modificada- i l'altra, més destacada, a migdia (coneguda com a Porta Ferrada). En aquesta darrera hi apareixen també relleus molt esquemàtics que representen personatges i fruits.

 

La nau posseeix volta apuntada, i tot l'aparell de l'església està fet amb carreus de granit, ben escairats i voluminosos. De l'interior només esmentem l'arc triomfal doble i en degradació, i la coberta ametllada del presbiteri. Sobre la façana de ponent s'aixeca un campanar de planta octogonal amb arcades de mig punt, que és un afegitó del s. XVII o del XVIII. Com en altres esglésies d'aquesta comarca no hi falten làpides gòtiques. Apareixen encastades en el mur de migdia, i la inscripció més ben conservada data de 1340. Fruit d'unes obres de fortificació realitzades en els segles XVII i XVIII, dues galeries laterals sobremunten els murs romànics de la nau


La fitxa del C.OA.C  matisa; L'església s'aixecà en el segle XII o XIII. La seva topologia ofereix notables similituds respecte a d'altres temples de la comarca, com són els d'Agullana, Darnius i La Vajol, tots ells amb una cronologia propera a la de Sant Martí de Maçanet. Els paral·lels són tant estrets que hom arriba a pensar en una mateixa autoria, en mans d'un grup de cànters, o en qualsevol cas, en la intervenció de tallers molt relacionats entre ells. Almenys respecte a l’església de Darnius cal assenyalar una altra coincidència: el fet que també fos fortificada en el segles  XVII o XVIII.

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Ma%C3%A7anet+de+Cabrenys&page=2&pos=11


El Joan Badia i Homs ( Palafrugell, 9 de maig de 1941) , la Maria Lluïsa Ramos i Martínez i el  Jordi Vigué i Viñas (Sant Hipòlit de Voltregà , 16/2/1942)  n’amplien força la informació a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0955601.xml


Procedeix de l’església de Sant Martí de Maçanet de Cabrenys una píxide de coure esmaltat, que actualment es conserva al Museu d’Art de Girona, on és inventariat amb el núm. 64. Ingressà en aquest museu el 7 d’abril de l’any 1979
El Museu d’Art de Girona conserva també  una lipsanoteca de vidre, procedent de Sant Martí de Maçanet de Cabrenys , que actualment no és ni inventariada ni exposada.
La història de les escoles de Maçanet de Cabrenys, és molt interessant:

https://sites.google.com/a/xtec.cat/escola-les-salines/home/prova


Maçanet de Cabrenys és un dels indrets de Catalunya,  que tenim pendents; esperem que s’acabi la pandèmia/sindèmia , que es recuperi el puls econòmic del país, que minvi la corrupció, i que sigui possible viatjar.   


L’esperança és l’última cosa que hem  de perdre, oi?.