divendres, 31 de desembre del 2021

IN MEMORIAM. JOAN AGUSTÍ SURROCA “ EL GRIDO”. LA LLUM DE LA GARROTXA

 

El Matias En Mais Castanyer , publica una fotògrafa, amb aquest peu informatiu; ANTIGA CENTRAL DE CAN GRIDÓ - ARXIU J. PUJIULA




Can Grido,  va ser comprada per la família Agustí al segle XIX.


Aquesta família, originaria de  Batet de la Serra,  es va fer amb la propietat de Can Gridó i Can Vilovella. Ambdues cases  que estaven en un estat de quasi ruïna , disposaven de moltes terres. Es va fer l’adequació de Can Gridó com a casa de pagès.


A finals del segle XX  el descendent dels Agustí va fer una altre remodelació.


Llegia que Joan Agustí Surroca (Can Puigdevall (Batet de la Serra, ara municipi d’Olot), 1848 + 1920) va aconseguir la concessió estatal d’un salt d’aigua del riu Fluvià al seu pas per la casa pairal de Castellfollit de la Roca, i que va aprofitar la força hidràulica per construir i explotar un molí fariner i, posteriorment, se li va atorgar una altra concessió estatal per activar un altre salt d’aigua, que  sumat al que havia adquirit al propietari de l’altra banda del riu, el van convertir en propietari de tot el cabal del Fluvià fins a Camallonga.




L’any 1893 va dur a terme la primera transmissió de força elèctrica de l’Estat i la instal·lació del primer dinamòmetre, que li permetia calcular els cavalls de força que cedia, quan va rebre el  permís de l’Ajuntament d’Olot per portar la llum elèctrica a la ciutat.

 

https://www.elpuntavui.cat/territori/article/13-serveis/1464987-olot-fa-125-anys-que-te-llum-gracies-a-joan-agusti-grido.html


http://webspobles2.ddgi.cat/castellfollitdelaroca/media/sites/211/1935-06_3_can_grido.pdf


https://lagarrotxa.net/indrets/can-grido


Avui, a punt de cloure l’any 2021, em venia molt de gust posar de relleu que la nostra forçada pertinença al REINO DE ESPAÑA, no ha estat mai obstacle per a desenvolupar – en benefici de tothom – avenços en tots els camps del coneixement humà. 


Catalunya és una GRAN  Nació.