dissabte, 18 de desembre del 2021

ERMITA DE LA MAREDEDÉU DE LA TOSCA , MAL DITA SANTA MARIA DE MARFÀ. EL MOIANÈS

 

El JosepValldeoriola publica fotografies de l’ermita on es venerava la Marededéu de la Tosca, l’Enciclopèdia catalana , explica que en aquest indret podia haver estat Santa Maria de les Illes, esmentada el 1063 a, a la vall de Marfà, i que  encara tornarà  a ser esmentada el 1067, per desaparèixer tot seguit de la documentació. De l’edifici no se’n sap res


 






Santuari de la Mare de Déu de la Llet, del municipi de Castellcir (Moianès), a la vall de Marfà, a la dreta de la riera de Marfà, prop de l’antic molí de Brotons.


Prop d’aquest indret hi havia al segle XI la capella de Santa Maria de les Illes, més tard desapareguda.


L’actual santuari fou edificat en 1632-40 i restaurat el 1942. La vila de Moià hi anava en processó el dimarts de Pasqua.


https://www.bisbatvic.org/ca/santuari/santuari-de-la-mare-de-deu-de-la-tosca


https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/07/viatge-al-passat.html


http://moiadabans.blogspot.com/2016/04/a-la-tosca.html


https://www.vallgesbisaura.com/el-raco-del-colleccionisme/els-goigs/goigs-de-ntra-sra-de-la-tosca-sense-data-dedicio/


Mossèn  Josep Maria Viñolas Esteva,  publica el poema de JOAN BENET I PETIT (Barbens (Pla d'Urgell) el 20-1-1890 + Barcelona el 16-1-1968)

https://algunsgoigs.blogspot.com/2019/10/poema-la-mare-de-deu-de-la-tosca-marfa.html




Recordo haver vist en una visita a l’església de Moià, una imatge “vestida” que m’explicaven procedia de l’ermita de la Tosca.  Coincideix amb la que apareix a la publicació.


El Concili d'Efes   que es va celebrar entre el 22 de juny i el 16 de juliol de l'any 43, i va proclamar solemnement la maternitat divina de la verge, MAREDEDÉU, i no SANTA MARIA