dimecres, 2 de febrer del 2022

CASAL DE RAMA I LA SEVA CAPELLA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DE LA CONCEPCIÓ. RIPOLL. EL RIPOLLÈS

 

Llegia que Rama, aigües amunt de la vila de Ripoll , a la dreta del Ter, prop de Ribamala, forma un antic veïnat centrat per un antic mas fortificat, reemplaçat a la fi del segle XIX per un petit palau de tipus versallesc, amb jardins i un gran parc natural.




L’edifici fou reformat per Raimon Duràn Reynals (Barcelona, 1895 - ídem, 21 de maig de 1966) a l'any 1963 sota la influència d'una síntesi classicista constant en la seva obra.


 El casal de Rama és rodejat per un seguit d'espais exteriors acuradament enjardinats sota la influència de models italianitzants realitzats en la primera restauració de l'edifici.


El conjunt e inclou el casal, jardins, casa dels masovers, llac i la capella de la Mare de Déu de la Concepció.






Més recent és la part executada segons l'idea de jardí natural.


Us instem a posar  el Ripollès  , a la vostra a agenda, i us aconsellen que us abstingueu    - sobretot si sou catalans i porteu cognoms catalans – de viatjar a Palència, almenys fins que la justícia actuï contra el “ sembrador d’odi” l’inefable Pablo Casado.  Si podeu eviteu tota relació amb aquesta gent.


A Catalunya darrerament li creixen els nans, l’inefable Francisco Javier Lambán Montañés ( Ejea de los Caballeros, las Cinco Villas, Zaragoza, 19 d'agost de 1957), feia un desplant al Prasident de Catalunya, Pere Aragonès i Garcia (Pineda de Mar, Maresme, 16 de novembre de 1982), que des de la Vegueria del Pirineus s’interpreta com un pèssim auguri per la viabilitat del projecte dels Jocs Olímpics.