dilluns, 28 de febrer del 2022

ESGLÉSIA DE SANT PAU DE LA CALÇADA. FIGUERES. L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 

La Montserrat Anguila Presas  , publica una fotografia de l’església actual de Sant Pau de la Calçada , de la que en diuen a :
https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0948501.xml
Edifici d’una nau capçada a llevant per un absis semicircular, obert directament a la nau per un plec de mig punt. Tot l’edifici presenta traces de la seva reconstrucció, en la qual foren aprofitats una gran part dels seus murs, que devien restar drets; la seva forma correspon a una església romànica. L’aparell en les parts originals on es conserva és de petits carreus ben escairats, sense polir, disposats en filades uniformes, sobretot a l’interior.

 

La volta és de canó, un xic rebaixada, feta amb petites pedres afilerades, unides amb morter de calç.

 

L’absis té una volta de quart d’esfera, on el mateix tipus de material crea filades semicirculars. La porta, a ponent, és d’un sol arc de mig punt, de petit dovellatge; a sobre hi ha una finestra d’arcs rebaixats; corona la façana una petita espadanya d’un sol arc. Al mur meridional de la nau hi ha una finestra de tipus romànic, de doble esqueixada i arcs de mig punt. Cal remarcar que l’absis no té cap finestra.

 

Tot i els problemes que presenta la seva filiació, a causa de les reconstruccions que ha patit, la seva part original pot ésser considerada com una obra construïda al final del segle XI o ja al segle XII.


Poseu L’Empordà sobirà a la vostra agenda.