dissabte, 19 de febrer del 2022

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA AL CASTELL DE TORREBESSES. EDIFICIS ESCOLARS DE CATALUNYA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA. LLEIDA

 

Llegia que el Castell de Torrebesses va ser l’escola i posteriorment  en els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC  de la II República  - l’únic fins al dia d’avui que es pot qualificar  així – va servir com hospital , i  en l’actualitat es un allotjament turístic.




Fotografia Jordi Contijoch Boada. 2000. Vista general de l'edifici.

http://www.torrebesses.cat/el-municipi/turisme/llocs-interesturistic/castell-palau


http://segriasec.org/turisme/allotjament-castell-palau/


https://quinalafem.blogspot.com/2017/08/1745-torrebesses-de-fa-cent-anys.html


Patrimoni Gencat el descriu com Gran edifici situat a la part septentrional del nucli urbà, amb planta rectangular i teulada a dues aigües. Els seus murs presenten un aparell ciclopi a la base i pedra encoixinada a una de les façanes. La façana principal, encarada al nord, fou remodelada el 1730. L'accés principal és format per un arc de mig punt adovellat, a sobre del qual s'obre una finestra, la més gran de tota la façana, amb ampit motllurat i una inscripció a la llinda. La resta d'obertures de l'edifici són també allindades, algunes amb ampits motllurats i decoració gòticorenaixentista. La façana de ponent està reforçada per un contrafort. Es conserven algunes arcs ogivals tant a l'interior com a l'exterior de l'edifici. A la segona planta hi ha la capella barroca de la Concepció, l'antic oratori dels cartoixans  .En demanaren imatges al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín )


https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0066627.xml


Escrivíem suara; ens agradaria molt  poder “ recuperar” , a l’email castellardiari@gmail.com  les imatges dels edificis escolars que per intermediació del   Dr.  Carulla  s’aixecaven  a tot Catalunya i les Illes Balears ,  pensem que envoltats com estem de “ persones prescindibles “   Catalunya  li ha  de  retre  un homenatge en ocasió del centenari del seu traspàs a aquest català universal, que sens dubte s’ho mereixia a la seva època i s’ho  mereix avui .


Comptem amb TOTHOM


Estem contents, la iniciativa ha contrariat als “ enemics “ de Catalunya