dissabte, 12 de febrer del 2022

ERMITA DE LA MARE DE DÉU DE LA ROCA. ESCARP. LA GUINGUETA D'ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

El Genar Aymami Domingo, publica una fotografia – sense cap peu informatiu – de l’ermita de la  Mare de Déu de la Roca, a Escart, al terme de   la Guingueta d'Àneu, al Pallars sobirà.



Patrimoni Gencat en diu ; construcció penjada a mitja paret rocosa, a la que aprofita com a paret en un costat. S'aixeca sobre unes grans arcades i contraforts de dimensions molt superiors a les de l'ermita. La nau és llarga i estreta; un petit presbiteri comunica amb l'absis poligonal, de costats irregulars i desplaçat respecte a l'eix de la nau, que es cobreix amb volta d'arestes.

 

Un gran cor de fusta ocupa gran part de la nau a fi de donar més capacitat a aquesta. La porta d'arc de mig punt es troba a ponent, per damunt d'aquesta s'obre una espitllera i a un costat d'aquesta façana hi ha una petita espadanya.

       

 


Fotografia de Fortià Arquitectes.Vista interior


Antigament la coberta devia ser a dues aigües, però avui només en té una.


La Maria-Lluïsa Cases i Loscos, escriu a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-1505801a52.xml


El santuari de la Mare de Déu de la Roca té els seus orígens en una església documentada per primer cop l’any 1082, en què el comte Artau II lliurà el castell d’Escart al monestir de Gerri, juntament amb les esglésies de Sant Martí d’Escart i Santa Maria de la Roca.


L’actual edifici és de factura barroca, però no és pot descartar que fos construït sobre una base medieval.


Poseu el Pallars sobirà a la vostra agenda, i absteniu-vos de visitar Palència, almenys fins que la justícia actuï contra  Pablo Casado, per les seves manifestacions que inciten a l’odi a les minories i a l’exercici de la violència.