dimecres, 16 de febrer del 2022

CAN BOLIVAR O BOLIBAR. ABANS CASA DELS CAPELLANS. OLOT. LA GARROTXA

El Matias En Mais Castanyer publica una fotografia del Pont de Sant Roc, on apareix al fons, la casa anomenada Bolibar o Bolivar, i abans Casa dels Capellans.




El C.O.A.C de Girona en diu ; Casa senyorial construïda poc després de la urbanització del paratge de Sant Roc (1878).


L'any 1932 l'arquitecte Josep Esteve Corredor (Girona, 3 de febrer de 1896 - 16 de juny de 1965), per encàrrec de Josep M. Bolívar  - del que ens  agradarà  tenir noticia del cognom matern, i el lloc i data de naixement i traspàs a l’ email castellardiari@gmail.com -  , emprèn una reforma que consisteix en la modificació de les obertures, la restauració de la terrassa i l’edificació d'una nova terrassa.


Gran casal de planta rectangular amb planta baixa, tres pisos i coberta a doble vessant. A la façana principal destaca el porxo amb balustrada ceràmica i obertures allindades emmarcades en pedra. A la façana sud les obertures són de mig punt en el segon i tercer pis, metre que en el primer s'obre una gran terrassa sostinguda per arcs. A l'angle entre les dues façanes hi ha una capelleta amb la imatge de la Pietat.


Entre les cases construïdes a Olot cal esmentar la casa Gratacós, avui Capdevila (1923), la reforma de la casa Trias, avui Bartrina (1923), la casa Masllopart (1924), la casa Griñó, avui Corominas (1925), la casa Farjas (1926) i la casa Pagès (1927-28).

 

A Girona, va projectar edificis com la Casa Sureda-Bordas (1924) a la Rambla, el Col·legi de La Salle (1926), la Casa Valls (1927) al carrer del Carme, la Casa Sarrà (1928) al carrer Barcelona, la capella de l'Immaculat Cor de Maria (1935) a la ronda Pare Claret i la seu del Banc Hispano-Americà (1944) a la plaça Marquès de Camps.

 

A l'Alt Empordà en general, va projectar obres importants com les Oficines Municipals a Roses (1927), Casa-bungalow Bosch-Sans a l'Escala (1964-1965), l'ampliació de la Casa Llobet / Bloc d'apartaments Llobet, també a l'Escala (1962), la reconstrucció Casa ca l'Herrero a Portbou (1942) i l'ampliació a Hotel - Saló Congesta a Portbou (1935).




http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/biografies/fitxa/19.html


Patrimoni Gencat en diu ; Gran casal de planta rectangular amb teulat a dues aigües vers les façanes principals i amplis voladissos sostinguts per bigues de fusta. La casa disposa de baixos, planta noble i dos pisos superiors. L'origen d'aquesta edificació és al segle XIX, tot i que fou totalment remodelada l'any 1933. Els murs varen ser estucats i es poden veure les dates (1833-1933) i un rellotge de sol fet amb estuc. Les obertures, excepte una galeria coberta del segon pis, són rectangulars i emmarcades en pedra.

 


Cal destacar que la casa té a l'angle de les façanes sud i est una fornícula amb teulat a dues aigües amb el grup de la Dolorosa.




http://barridesemparats.blogspot.com/p/cases-del-barri.html


Poseu Olot a la vostra agenda.