divendres, 22 d’abril del 2022

ESGLÉSIA DE MONTELLA, ADVOCADA A L’ARCÀNGEL SANT MIQUEL . SALES DE LIERCA. LA GARROTXA

 

El Jordi Vigué i Viñas , el  Jordi Fernández i Cuadrench , la  M. Lluïsa Cases i Loscos , el  Joan-Albert Adell i Gisbert i  l’Imma Sánchez i Boira, escriuen de  l’església de Montella advocada a l’arcàngel Sant Miquel a :

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0431301.xml?destination=node/861046

Edifici d’una sola nau, coberta amb volta de canó de perfil apuntat, i capçada, a llevant, per un absis semicircular que s’obre a la nau a través d’un simple plec.

A l’absis s’obren tres finestres de doble esqueixada. A la paret de llevant de la nau hi ha una finestra, petita, en forma de creu grega. Dues finestres més, de la mateixa factura que les de l’absis, s’obren, una al mur de ponent, i l’altra al mur de migdia, al costat de la porta, adovellada, bé que actualment aquesta és, en part, tapiada, deixant pas a una porta rectangular.

 

A sobre el mur de ponent s’alça un petit campanar d’espadanya d’un sol ull, descentrat vers migjorn.

 

L’aparell és de grans carreus, ben tallats en filades irregulars. A l’interior de la nau es destaquen dos bancs de pedra que formen dos graons, els quals ressegueixen les parets laterals i el fris que hi ha al llarg de l’interior dels murs, a més de la paret que separa la nau del presbiteri, amb un pas estret al centre.

 

L’església de Montella , advocada a l’Arcàngel Sant Miquel, és un bon exemple de l’arquitectura garrotxina de la plenitud del segle XII i del començament del segle XIII

        


 

Olga Sacrest i Roca. 1988. Vista de l'edifici




Albert Pratdesaba i Sala. Vista de l'interior


https://www.portalgironi.cat/index.php/patrimoni/patrim-garrotxa/patrim-garrotxa-salesllierca/patrim-salesllierca-smiquelmontella

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=36694

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10536


Poseu la Garrotxa a la vostra agenda. 

1 comentari:

Gil Anglada Llongarriu ha dit...

Sant Miquel de Monteia, parròquia de Santa Maria de Tortellà, municipi de Sales
gilanglada@hotmail.com