dijous, 28 d’abril del 2022

IN MEMORIAM. ESCOLA DE LES GERMANES DOMINIQUES DE L’ANUNCIATA. BORREDÀ. EL BERGUEDÀ . EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADUA FRANQUISTA

 

Llegia que l'any 1890 el rector de Borredà, Joan Casadevall, aconseguí que les Germanes Dominiques de l'Anunciata s'instal·lessin a Borredà i hi fundessin una escola i una casa de acolliment i d'exercicis espirituals.




La casa i l'escola ja funcionaven el 1898, estaven ubicades al carrer de Frontanyà, en un edifici que s'amplià al llarg dels anys


L'any 2000-2002, la restauració va transformar la distribució interior de la casa per tal d'adaptar-la als nous usos de casa de colònies i d'acolliment.


Es conserva l'estructura de la façana, respectant obertures i forjats, i és a la façana principal on hi destaca la llinda amb la data 1694, amb la inscripció IHS i la creu.


El 31 d’agost de 2014, les dues últimes monges que quedaven van marxar cap a altres destinacions.


En algun temps l’Església catòlica catalana, es va erigir en defensora de l’ensenyament, d’aquí que en la nostra llengua – estimada per Déu – el mot escolà, designi tant al que va a l’escola, com a la persona quer ajudava al sacerdot en les funcions litúrgiques.  N la llengua castellana, se’ls anomena “ monaguillos”.


Si algun dia els combustibles tornen a tenir un preu “ raonable “ i si les benzineres superen l’atzucac que els posava el GOBIERNO MÁS PROGRESISTA DEL REINO DE ESPAÑA, al que cal reconèixer-li l’habilitat de complicar les coses senzilles, i no donar mai fil sense puntada, i alguns altres “demèrits”, poseu Borredà , el Berguedà , Catalunya   a la  vostra agenda.