dilluns, 25 d’abril del 2022

ESGLÉSIA DEL PLA DE SANT JOAN, ADVOCADA A L’APÒSTOL SANT JOAN BAPTISTA. PEREDALTA. SANT MARTÍ DE LLÉMENA.

 El Ferran Planellasunye publica una fotografia de l’església de Sant Joan del Pla, que  centra la planura anomenada Pla de Sant Joan, situada a la carretera de Girona a les Planes d’Hostoles, per Sant Gregori, i Sant Martí de Llémena, a uns 16 km de Girona.

 L’havia retratat el Miquel Ferrer Lopez, q.e.p.d, anys abans de que posessin prop de l’església un suport pel cablejat elèctric i/o telefònic.  

Llegia que és un senzill edifici d’una sola nau, coberta amb una volta de canó, de perfil lleugerament apuntat, i capçada a llevant per un absis semicircular, obert a la nau per un profund arc en gradació i cobert per una volta hemisfèrica que arrenca d’un petit relleix en el mur. L’interior ha estat redecorat, especialment l’embocadura de l’absis.

 

La porta s’obre a la façana sud, aixoplugada per un senzill porxo, i a l’absis s’obren dues finestres, la central de doble esqueixada molt matussera, i cap al sud, una altra, d’una sola esqueixada aparedada. A la façana sud de la nau, prop de l’absis, hi ha una altra finestra d’una sola esqueixada, i a la façana oest n’hi ha una quarta, totalment transformada.

 

Els murs són construïts amb petits carreus de pedra volcànica i rierencs disposats en filades uniformes, amb abundant morter de calç, que arriba a formar pràcticament un arrebossat dels paraments. El mur de la testera de ponent és coronat per un campanar d’espadanya de dos ulls.

 

Les característiques de l’aparell, i detalls com els de les finestres, permeten situar aquesta església com una obra rural del segle XI, sense excloure un arcaisme posterior
https://algunsgoigs.blogspot.com/2017/04/goigs-sant-joan-baptista-ermita-de-sant.html


Si els combustibles tornen a assolir un preu raonable, poseu la Vall de Llémena , el Gironès,  Catalunya , a la vostra agenda.