dijous, 7 d’abril del 2022

IN MEMORIAM DE L’ESGLÉSIA PARROQUIAL ROMÀNICA DE CASTELLFOLLIT DE RIUBREGÓS A LA COMARCA DE L’ANOIA, ADVOCADA A LA MAREDEDÉU DEL ROSER. DESTRUIDA COM UN MÉS DELS EFECTES COL·LATERALS DE DICTADURA FRANQUISTA.

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/1081A la pàgina Olot d'abans. Fotos antigues d'Olot i la Garrotxa, es publica una fotografia de l’església parroquial de Castellfollit de Riubregós , a la comarca de l’Anoia,  al límit quasi a la Segarra, advocada a la Mare de Deu del Roser, que desapareixia en un incendi, l’any 1936, en els dies foscos de l’alçament dels militars feixistes encapçalats el general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República – l’únic govern, que fins al dia d’avui, pot qualificar-se d’aquesta forma –. No sabia trobar dades d’aquell temple, la llarga mà de la dictadura,  arribava fins a les fonts documentals, i les destruïa .

 L’Enric retratava l’església “ nova “ que projectava l’arquitecte Cèsar. Martinell Brunet,  (Valls,  El Camp sobirà de Tarragona, 24.XII.1888 – Barcelona, 19.XI.1973)  i que era consagrada l'any 1945.

 


http://www.gaudiallgaudi.com/CA300.htm


El Mapa de Patrimoni explica que el temple és de planta rectangular, i consta d'una nau acompanyada de capelles laterals i d'una capçalera poligonal. Els murs de tot l'edifici són bastits amb carreus de mida petita, a mig desbastar per l'exterior, excepte els de les cantoneres, que són de mida grans i ben escairats. El frontis està precedit d'un porxo amb un gran arc de mig punt, cobert amb teulada de doble vessant que aixopluga un portal en arc de punt rodó. Una rosassa motllurada es troba a la part alta per damunt del porxo i una senzilla cornisa angular amb una creu de pedra al cim corona la façana. Durant la construcció es va aprofitar el portal adovellat de l'any 1623 de la capella del Roser, actualment desapareguda.


A l'angle sud-est de la capçalera s'hi erigeix el campanar. Es tracta d'una construcció moderna (es va acabar l'any 1995), d'aires austers i elegants, coetània del temple, ens agradarà tenir del seu autor a l’email castellardiari@gmail.com . Té planta gairebé quadrada (4'00 x 4'35 metres ) i un segon cos octagonal amb la cel·la oberta per quatre finestrals emmarcats per dovelles i carreus ben escairats fent arc de mig punt, un a cada cara alterna. Està coronat per una cornisa motllurada i una agulla piramidal vuitavada amb una lleugera inflexió a la base i un petit pinacle de bola al cim.


http://campaners.com/php/campanar.php?numer=6503


Poseu l’Anoia, Catalunya a la vostra agenda.