diumenge, 10 de juliol del 2022

CAN COSME & CAN COSTA. TIANA. EL MARESME

 


El Josep Maria Toffoli Carbonell , publica una fotografia de Tiana datada l’any 1959 , en la que apareix en primer terme la masia coneguda com  Can Cosme o Can Costa, que  Lluís Bonet Garí  (el Cros, Argentona, Maresme 5 d'agost de 1893 - Barcelona 1993) , cronològicament, situa al segle XVI, encara que possiblement sigui anterior.




Mur exterior i façana amb rellotge de sol de Can Costa

https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/7772/rec/46

Foto: Antoni Gallardo i Garriga (1889-1943)

 

S'ha de tenir  en compte  però, que l'any 1979, l'arquitecte Josep Maria Massot Beltran , realitzà reformes a l'interior.


Quan a la descripció el Mapa de Patrimoni de Tiana en diu ; masia amb planta baixa, pis, i un cos central més elevat que els cossos laterals, cobert per una teulada amb dos vessants, que presenta tres finestres d'arc de mig punt.


Destaca el portal rodó adovellat, les obertures realitzades amb pedra, i els angles de l'edifici amb carreus.


Són remarcables les reformes posteriors, com és el cas de la balconada central, avui sostinguda per dues columnetes de ciment, que formen un petit porxo inferior.


Queda encara part de la decoració pintada que tenia la façana ,  un rellotge de sol,  i  m'explicava el Josep Maria Toffoli Carbonell  que  la propietat va  eliminar l'enrajolat de la Verge del Pilar.