dijous, 28 de juliol del 2022

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA PÚBLICA DE BASSEGODA A CAN GALAN. LA GARROTXA SOBIRANA & L’EMPORDÀ SOBIRÀ

 A la Garrotxa, i arreu de Catalunya , abans de la dictadura franquista hi havia escoles en bona part dels petits i grans nuclis de població. En algun cas eren escoles “ parroquials”, en la nostra llengua – que és agradable per al bon Déu – el mot escolà, fa referència tant al que va a l’escola, com a la persona que ajudava a  l’oficiant en les celebracions litúrgiques, hi havia també els “ mestres de sequer “ que impartien formació a  la quitxalla en indrets allunyats,  hi havia escoles públiques, privades, confessionals,...


La dictadura en el seu moment i la “ democraciola”  més tard intentaven esborrar aquesta “ memòria històrica”,  que alhora que reivindiquem, us demanem que ens ajudeu a completar mitjançant la tramesa d’imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com

 

Llegia de Bassegoda;  actualment poble del municipi d’Albanyà, a la comarca administrativa de l’Empordà sobirà, situat al vessant occidental del puig de Bassegoda, a la capçalera de la riera de Borró.

 

 El territori és molt muntanyós, i hi destaca el santuari de la Mare de Déu del Mont. És poblat de boscs de pins, roures i alzines, de distribució molt irregular, i al vessant nord del puig de Bassegoda resten alguns rodals de faigs.


Les pistes de muntanya el comuniquen amb els pobles de la vall de la Muga.


D’hàbitat molt escàs i escampat, una bona part del territori circumdant fou possessió dels monjos establerts a Sant Aniol d’Aguja al segle IX.


 El decret de divisió territorial del 1936 adscrigué Bassegoda a la comarca de la Garrotxa.


Fins el 1969 fou municipi independent, i en formaren part els nuclis  de Corsavell, Ribelles, Pincaró, Sous (on hi ha l’antic monestir de Sant Llorenç del Mont) i Llorona, centre de fet de l’antic municipi (bé que oficialment la capitalitat residia a Bassegoda) i on hi havia l’antiga església parroquial de Sant Miquel. Eren també part de l’antic municipi l’església del Principi, l’església de Sant Joan de Bossols i el santuari dels Corbs.


Annexat al municipi d’Albanyà, el 1988 aquesta absorció en determinà la incorporació (1988) a l’Alt Empordà en la nova divisió territorial establerta per la Generalitat de Catalunya.

 

Can Galan, situat al costat del poble de Bassegoda. era l'escola d'aquet municipi. Actualment fa de refugi de muntanya.




Font.  LES ESCOLES DE L'ALTA GARROTXA. Tura Ciará i Vallès.

https://raco.cat/index.php/QuadernsAE/article/view/352398/443537

 

Fa anys que malden per confegir un inventari dels edificis escolars anteriors i/o coetanis de la dictadura franquista a Catalunya. El tema no desperta – dissortadament – passions.


Malgrat això tenim força material que posem a disposició de les persones i/o entitats que vulguin completar l’inventari d’edificis d’almenys la seva comarca, en aquest cas la Garrotxa sobirana


El Dr. VALENTÍ CARULLA MARGENAT,  RECTOR DE LA UNIVERSITAT  DE BARCELONA, REBIA  ALHORA QUE EL TITOL   “D’APÒSTOL DE LES ESCOLES”, EL MARQUESAT DEL SEU NOM. (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923), pensem que honorar-lo en el centenari del seu naixement.  Que us sembla?.