dimarts, 25 d’agost del 2009

Gelida, el testimoni de la presència àrab.

Fèiem camí la Maria Jesús Lorente Ruiz i l'Antonio Mora Vergés, per les terres amazic del Penedès; ens aturaríem a Gelida, a la comarca de l'Alt Penedès, per recollir algunes imatges. Sóc conscient que malgrat el recolzament dels més importants científics en qüestions de llengua, aquesta afirmació meva no té una acceptació general.

Quan al topònim Gelida, hi ha un acord total entre Joan Coromines, que afirma clarament que té un origen àrab, provinent del mot ( galtd ) que vol dir gel; aquest ètim àrab passaria a (geTid) per un fenomen de palatització, tan freqüent en l’àrab andalusí, i Pere Balaña per qui ve de l’àrab (Jalída) i voldria dir ( població gèlida, freda).



La Vila té un mitjà de comunicació molt singular : El funicular de Gelida, que uneix l'estació del ferrocarril de Sant Vicenç de Calders a Barcelona (on hi ha el barri de l'estació de Gelida), dita ara Rodalies de la RENFE (línia Barcelona- Tarragona per Vilafranca) amb el centre urbà del poble. El funicular es va inaugurar el novembre de 1924 amb equips del vell funicular del Tibidabo. Però les instal•lacions- per un manteniment insuficient - es van envellir i, a principi dels anys vuitanta, els FGC es van fer càrrec del funicular i el van modernitzar. El funicular de Gelida funciona regularment des de l’abril del 1982. Normalment s’utilitza un sol cotxe per al transport de viatgers mentre que l’altre s’usa simplement per fer el contrapes. El viatge dura 8 minuts amb la possibilitat de fer parada en un punt situat a la part baixa del nucli urbà anomenat Gelida-Baixador.

Funciona a diari i ininterrompudament, des de les 6 del matí fins les 11 de la nit; presumeix de ser l’únic dels funiculars de Catalunya quina activitat va lligada a la vida laboral de les persones

.




Visita obligada és la del nucli primitiu, amb l'església parroquial de Sant Pere, esmentada per primer cop l’any 998.Fou la parròquia del terme del Castell de Gelida i, des dels seus orígens, el seu entorn acollirà el cementiri. La recerca arqueològica ha posat al descobert nombroses tombes antropomorfes dels segles X i XI. El lloc és dominat al sud per les restes de l'antic castell de Gelida,- centre de la baronia homònima - de grans proporcions; el trobem esmentat ja el 963, Hi ha restes de la l'església del castell preromànica.




A Gelida tindreu ocasió de fer un viatge des de la modernitat, tren i funicular , fins al període en que els musulmans edificarien el seu kalat i possiblement també la seva mesquita des d’on el muecín cridava a la oració “Allah Akbar” . Avui , aquí, com en molts llocs costa trobar mostres d’aquella petjada.

© Antonio Mora Vergés

1 comentari:

Miquel Carrillo Giralt ha dit...

M'ha interessat la teoria sobre l'orígen del nom de Gelida.
Molt bona la foto del Funi. La inclinació de la imatge, no sé si volguda o casual, li dóna un aire totalment escaient als vagons del nostre funicular.
enhorabona!