Torre Tabernera és una mansió senyorial, edificada per l’egregi Olegario D'ardena Taberner Montornés, comte Darnius, sobre l’antic Castell Vell dels Montornés, que va ser destruït durant la Guerra de Successió, que atorgà la corona d’Espanya a Felip V de Borbó. A la façana principal una inscripció gravada en pedra “VETUS HOC CASTRUM SIVE DOMOS ANTIQUA 1,718”, ens permet fixar la data de l’edificació de la casa.
A la façana, com a motiu ornamental, es troben sis retaules de 2,60 per 1,50, fets de ceràmica, a l’estil Lluís XIV de principis del segle XVIII. Aquests sis quadres, se suposa per la numeració que porten, devien estar integrats en una col·lecció de vint, que envoltaven la casa donant-li una exquisitat especial. La importància d’aquesta obra d’ art, rau en la seva situació cara a l’exterior, i en el fet de que per aquelles dates les representacions ceràmiques es limitaven a imatges de sants, no als propietaris del Palau, com en el cas que ens concerneix.
Fons Salvany 1.913
El 1968 les obres de restauració i ampliació de la Casa Palau, van ser dirigides pel cap d'ornament de l’Excm. Ajuntament de Barcelona Sr. Ros de Ramis, que va aconseguir un conjunt perfecte i harmoniós, que avui alberga les instal·lacions del Club.
Em portava – en aquesta ocasió - fins aquesta població del Vallès Oriental el desig de recollir imatges d’aquesta ermita, de la que no es coneix la data de consagració, però que esta esmentada en diferents testaments, l’any 1.157, l’any 1.196 i l’any 1.264. S’esmenta també l’any 1.574 amb motiu d’un matrimoni entre els Taverner i els Montornès.
El topònim Montornès, escrit antigament monte tornoso, faria referència al gentilici dels nascuts a Tours [ tornès ], que repoblarien possiblement l’indret a la fi de la ocupació sarraïna.
L’any 1.696 hi ha constància que es porten a la ermita de Sant Andreu, relíquies procedents de Roma, dels Sants : Angel, Felicià i Marcel.
A la guerra anomenada de successió en la que Catalunya perdria les seves llibertats, els Taverner-Montornès farien costat al pretendent Borbó, i això va comportar la destrucció de la Torre Tavernera i molt possiblement de la capella annexa de Sant Andreu.
L’any 1.718 Olegario D'ardena Taberner Montornés, comte Darnius, refarà casa i ermita.
Els edificis patiran encara una nova reforma el segle XX, quan es decideix que acolliran la seu social del Club de Golf de Vallromanes.
L’edifici religiós consta d'una sola nau rectangular, coberta amb volta de canó seguit, coronada al costat de llevant per un absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera. A la façana de migdia s'endevina clarament la porta original, encara que ara és tapiada. L’interior està complertament enguixat.
Malgrat l’excessiva restauració, Sant Andreu i l’edifici de Torre Tavernera, mereixen una visita.
© Antonio Mora Vergés
2 comentaris:
Moltes gràcies per la vostra informació. Si ens ho autoritzeu podem utilitzar aquesta informació per a la pàgina de la Viquipèdia sobre Vallromanes.
Salutacions
Jordi
Moltes gràcies, ja hi he posat tota la informació: Vallromanes, citant les fonts com a vostres. També us volia preguntar si les fotos en color, la de Torre Tabernera i la de l'Ermita de Sant Andreu són vostres i ens autoritzeu a posar-les també a la Viquipèdia, fent constar l'autoria també, per suposat
Moltes gràcies i salutacions
Jordi
Publica un comentari a l'entrada