dimecres, 15 d’abril del 2020

CAN VILAR. VALLGORGUINA. EL VALLÈS ORIENTAL

El Crisant Palau publica imatges fotogràfiques de la Masia coneguda Can Vilar al terme de Vallgorguina, a la comarca del Vallès Oriental.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10216317259471677&set=pcb.1132072203804563&type=3&av=400721423462325&eav=Afbp2nTiuyVMSEtN2P-Us9GhwEypeA8XZc5BNhFxJSvsk--VyuYrlgy4aXLKIBWj-k8&theater&ifg=1


Llegia; masia de carener paral·lel i coberta a dues vessants de teula àrab, adossada pel costat de ponent a una torre de planta quadrada d'època medieval. La casa consta de planta baixa i pis, s'hi accedeix per una porta adovellada d'arc de mig punt, sobre la porta hi ha una espitllera i la finestra gòtica que correspon a la sala, que és d'arc conopial amb l'interior lobulat. Les altres obertures són senzilles de forma rectangular emmarcades amb bandes pintades grogues. Cal assenyalar que la façana està arrebossada i pintada, que conserva un rellotge de sol de bona factura i restes d'una pedra clau encastada a la finestra de la planta baixa amb la data "1562" i una roseta sexifolia.

L'estructura interna de la casa respon a la tipologia habitual de les masies del segle XVI. A la part posterior de l'edifici hi ha un gran cos annexa amb grans arcades de mig punt que serveix de magatzem. Segle: XVI.

Quan a la Torre adossada a la masia de can Vilar per l'extrem de ponent. Consta de planta quadrada, tres pisos i golfes, amb coberta a dues vessants de teula àrab, aixecada posteriorment a la construcció de la torre tal com deixa veure la situació de les gàrgoles i la diferència de l'aparell del mur. Els murs estan fets amb carreus regulars a les cantonades i carreuons i còdols a la resta. L'accés a la torre només es pot fer per l'interior del primer pis de la masia, encara que a la planta baixa hi ha una altra porta que dona a la quadra, però que no comunica amb els pisos superiors, està coberta amb volta i no hi ha cap escala. A partir del primer pis les altres plantes es comuniquen per mitja d'una escala de fusta adossada al mur est. La darrera planta està coberta amb volta d'aresta i té una petita obertura per accedir al colomar. Les obertures semblen fetes en època més tardana que la construcció de la torre, sota el teulat hi ha espitlleres a tot el voltant del edifici, a la façana est hi ha tres finestres d'arc conopial amb l'interior lobulat, a la paret de migdia hi ha una sola finestra lobulada a l'alçada del tercer pis, en el mur de ponent una finestra rectangular senzilla i a la banda nord unes finestres tapiades. Cal destacar les gàrgoles que representen diversos animals i un home amb vestit amb túnica i cinturó. Segle: XIV-XV.

El confinament, la constatació que des de TOTES les administracions s‘estan amagant dades, tant de persones infectades com de víctimes, comença a esdevenir insuportable.

Feu-vos una rutina i segui-la:

Aixecar-se
Fer estiraments
Esmorzar
Llegir, escriure, treball amb l’ordinador
Caminar – si no teniu gaire espai, feu-ho sense donar-vos la volta - almenys un hora
Dinar
Veure la televisió
Caminar – si no teniu gaire espai, feu-ho sense donar-vos la volta - almenys un hora.
Llegir, escriure, treball amb l’ordinador
Sopar
Veuré televisió
Anar a dormir

I, si sortim d’aquesta, recordeu qui portava el timó de la nau, quan la pandèmia colpejava amb fúria, Se’ls hauran d’exigir responsabilitats

Que el bon Déu tingui pietat de nosaltres.