dimecres, 1 d’abril del 2020

LA TORRE NOVA DE LA COLONIA PONS. PUIG-REIG. EL BERGUEDÀ.

Retratàvem el Pere Albert Carreño i l’Antonio Mora Vergés, la torre nova de la Colònia Pons al terme de Puig-reig que fou acabada a l'any 1897, segons el projecte de ‘desconegut’ el gran artífex del Patrimoni Històric de Catalunya.


Es tracta d'un edifici de planta quadrada de la qual sobresurten dos cossos poligonals, un a llevant, on hi ha l'entrada principal i un altre a ponent en forma de tribuna. Té planta baixa, dos pisos i golfes. L'exterior és completament arrebossat, encara que actualment l'estat de la façana sigui molt malmès.


L'única decoració es situa a les portes i finestres en un estil clarament gòtic, amb decoracions florals, de bestiari medieval i gàrgoles. Les obertures també estan emmarcats per motllures que recorden l'esquema de la torre vella.

http://patrimonicultural.diba.cat/?fitxa=174000125

Cal destacar el repertori decoratiu a l'interior, especialment el situat al vestíbul, on es representen temes al·legòrics als continents.

http://patrimonicultural.diba.cat/?fitxa=174000125

Els salons són profusament decorats amb temes adients a les seves funcions.

Esperem les vostres aportacions a l’email castellardiari@gmail.com per aclarir les dades del “desconegut” autor d’aquest edifici magnífic.

Si malgrat el desgovern del PSOE/PODEMOS sobreviviu a la pandèmia, poseu Puig-Regi, el Berguedà,.., Catalunya a la vostra agenda per aquest any 2020.

No feu però, previsions a llarg termini, entre el canvi climàtic, l’estultícia i corrupció de les elits polítiques, Donald John Trump, Recep Tayyip Erdoğan, Binyamín Netanyahu, Alexander Boris de Pfeffel Johnson, Vladímir Vladímirovich Putin – per no fer esment dels que patim de forma directa - ; el desastre majúscul de la pandèmia del coronavirus i altres ‘fineses’ que ens tenen preparades , la frase de l’Ermessenda de Valrà, ‘el demà NO existeix’ ha esdevingut més que profètica, oi?.

Us penarà tota l’eternitat si no seguiu el nostre consell