dijous, 16 d’abril del 2020

IN MEMORIAM DE L’ESCOLA DE LES GERMANES DE SANT JOSEP DE CLUNY DE CALDES DE MALAVELLA. LA SELVA. GIRONA

https://agora.xtec.cat/escsantesteve/lescola/historia/
Hi ha constància documental de l’existència de les Germanes de Sant Josep de Cluny que es dediquen exclusivament a l’ensenyament de nenes, en un edifici ubicat al final de la Rambla de Recolons al costat del Bell-estar i ocupant l’espai on s’ubiquen actualment les Germanes Hospitalàries. L’edifici tenia interès arquitectònic dintre del seu estil modernista.


La congregació de les Germanes de Sant Josep de Cluny va ser fundada per la religiosa francesa Anna Maria Javouhey (Jallanges, Borgonya 1779 – París 1851).

L’any 1903, arriben a Espanya les Germanes de Sant Josep de Cluny.

A Catalunya troben aixopluc, entre d’altres, Caldes de Malavella, Barcelona, Sabadell, Terrassa i Granollers, Mollet del Vallès,....

Entre nosaltres, continuaran dedicades a l’ensenyança de noies. Aquests col·legis feien, a més a més, una feina de justícia social, perquè els estats prioritzaven més els centres dedicats als nois, ja que s’integraven en una societat preparada per a l’economia en general, el treball, l’exèrcit i la política; les noies quedaven relegades a les feines de la llar, i poca cosa més.

Aprofiteu aquests dies d’aturada forçosa per buscar imatges i dades de les escoles on anàveu a la vostra infància.

Ens manquem MOLTS edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista. coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com