dilluns, 6 d’abril del 2020

IN MEMORIAM . PREVENTORI DE LA SAVINOSA. ALLÒ QUE EL TEMPS S’ENDUGUÉ. TARRAGONA

El Raul Pastó Ceballos publica una fotografia del Preventori de la Savinosa que va acollir a nens pobres de diferents punts d'Espanya, que es trobaven en risc de desenvolupar malalties a causa de la misèria.


El testament del comandant d’infanteria Luciano Schmid Vilardaga ( + 9/02/1911) que va donar cinc finques a la casa de la beneficència de la Diputació de Tarragona, suposava l’inici d’un projecte que dissenyat per la Mancomunitat de Catalunya, es va dur a terme durant la dictadura feixista de Primo de Rivera, i els 5 edificis, localitzats entre les platges de Savinosa i Arrabassada, destinats a l'atenció i prevenció de la tuberculosi, es posaven en funcionament durant la II República.


L’autor del projecte fou l‘arquitecte Francesc Monravá Soler ( Tarragona, 25.IX.1888 + 15.II.1968 )

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=12536

Patrimoni Gencat el descriu com un complex notable de dos i quatre plantes que no perjudica els aspectes urbanístics de la zona.

Situat dins una petita península, entre les platges de la Rebassada i de la Sabinosa, està aïllat per la carretera general i la via fèrria.

La configuració urbanística en forma de blocs amb alternança d'elements urbans com ara places, passeigs i el mateix paisatge.

La composició de les finestres és a base de remarcar constructivament els seus laterals amb fàbrica de rajola, remarcant-se també l'horitzontalitat. Es pot dir que pertany a una arquitectura en la que es posa de manifest la seqüència ordenada entre la pell de l'edifici i la fàbrica de totxo.

L’any 1966 es tancava i d’aleshores ençà no se i ha donat cap utilitat.

Sembla però que hi ha algun projecte per aquesta zona:

https://www.diaridetarragona.com/opinion/UN-VIAJE-EN-EL-TIEMPO.-La-Sabinosa-un-espacio-que-urge-recuperar-para-los-tarraconenses-20180723-0008.html

https://tarragonadigital.com/tarragona/preventori-savinosa-transformacio-diputacio-tarragona


https://www.arquitectes.cat/ca/system/files/users/14663/2019-02-26-diari-mes.pdf


https://www.diarimes.com/noticies/opinio/2019/02/26/la_savinosa_seu_futur_55943_3064.html

Esperem que a la sortida de la pandèmia del coronavirus, l’economia pública faci possible endegar un projecte que alhora que permeti la recuperació d’aquest espai, respecti la voluntat testamentaria del Luciano Schmid Vilardaga ( + 9/02/1911), del que ens agradarà tenir noticia a l’email castellardiari@gmail.com , coneixercatalunya@gmail.com del lloc i data de naixement, del seu traspàs només en sabem la data.